Magyar-izraeli közös kutatási program indul az önvezető autók fejlesztéséért

Hírek2021. feb. 21.MTI

Már idén a második felévben a kutatói mobilitást támogató közös programot indíthat Magyarország és Izrael - tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Palkovics László innovációs és technológiai minisztert idézve a közleményben azt írták, hogy az ipari és innovációs kapcsolatok szorosabbra fűzéséért a társminisztériumok a közeljövőben szándéknyilatkozatban jelölik ki a stratégiai együttműködések kiemelt területeit.

A kétoldalú gazdasági vegyes bizottság társelnöki feladatait is ellátó miniszter erről vasárnap Zalaegerszegen beszélt, ahol Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövetnek bemutatta a ZalaZone járműipari tesztpályát.

Palkovics László kiemelte: Magyarország regionális és európai szinten vezető szerepet akar betölteni az önvezető autók fejlesztésében.

A világszínvonalú ZalaZone járműipari tesztpálya folyamatosan bizonyítja szinte kimeríthetetlen hasznosítási lehetőségeit, bővíthető képességeit, kapcsolódási lehetőségeit a többi között az 5G, a védelmi ipar vagy a logisztika irányába. A létesítmény és a körülötte rohamtempóban kiépülő ipari-innovációs-oktatási ökoszisztéma vonzó lehet az izraeli kutatóintézeti, vállalati partnerek számára is - fogalmazott.

A minisztérium azon dolgozik, hogy Magyarország a lakosságával arányos mértékben, 2,18 százalékkal részesedjen a közvetlenül pályázható uniós forrásokból 2027-re.

Ezen törekvés valóra váltásában is hasznunkra válhat a tapasztalatok megosztása. Izrael mintegy 1500 támogatott projekttel, több mint 1,1 milliárd euró elnyert forrással az egyik legsikeresebb társult ország volt az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjában - fejtette ki a miniszter.

A közleményben a tárca rámutatott: a korábbi pénzügyi időszak forrásaiból Magyarország 1400 nyertes pályázat útján eddig mintegy 350 millió euró támogatáshoz jutott, ami a Horizont 2020 teljes keretösszegének 0,6 százalékát teszi ki.

Nemzetközi konzorciumok partnereiként 118 társfinanszírozott projektben működtek együtt magyar és izraeli szervezetek, amelyek így összesen 77 millió euró támogatásban részesültek.

A kutatási infrastruktúrák, az infokommunikációs és egészségügyi technológiák, az élelmezésbiztonság és fenntartható mezőgazdaság mellett Izrael a járműiparban is szorgalmazza az élénkebb együttműködést - közölték.

A tárca tájékoztatása szerint aláírás előtt áll az izraeli tudományos és technológiai minisztériummal kötendő együttműködés keretrendszerét rögzítő szándéknyilatkozat. A felek a gazdasági együttműködési vegyesbizottság következő ülésén vagy társelnöki találkozóján véglegesíthetik a dokumentumot - írták.