Magyarország adórendszere a 13. legversenyképesebb egy friss felmérés szerint

Hírek2021. nov. 12.Növekedés.hu

Hazánk többek között Ausztriát, Lengyelországot, Németországot és az Egyesült Királyságot is megelőzi az OECD-országok adórendszerének vonzerejét vizsgáló Tax Competitiveness Index idei rangsorában. A kedvező adózási feltételek hazánk gazdasági teljesítőképességében is megmutatkoznak – hívta fel a figyelmet az EY.

Magyarország a 13. lett a vizsgált 37 OECD-ország közül a Tax Foundation által minden évben megjelentetett nemzetközi adó-versenyképességi rangsorban. Az adópolitikával foglalkozó vezető amerikai kutatóintézet azt vizsgálja, hogy az egyes adórendszerek mennyire biztosítanak megfelelő környezetet a befektetések, valamint a munkavállalók és a vállalkozások számára.

Magyarország (13.) megelőzi többek között Németországot (16.), Ausztriát (18.), az Egyesült Államokat (21.), Szlovéniát (25.), az Egyesült Királyságot (22.) és Lengyelországot (36.) is.

A rangsor élén Észtország áll, míg a sereghajtó Olaszország (37.).

A tanulmány kiemeli, hogy Magyarország legnagyobb erőssége az OECD országok között legalacsonyabbnak számító társasági adója (9%), illetve a nemzetközi vállalatokra vonatkozó adószabályokat is az átlagosnál jobbnak értékeli. Az egykulcsos jövedelemadót is előnyként tartja számon a felmérés.

A hátrányok között a riport a fogyasztási közterheket említi, elsősorban annak következtében, hogy a vizsgált államok körében itthon a legmagasabb az áfakulcs (27%).  

Megtartotta versenyképességét a hazai adórendszer az eddigi kormányzati intézkedések hatására. A kedvező adózási feltételek Magyarország gazdasági teljesítőképességében is megmutatkoznak. Jövőre többek között tovább csökkennek a munkáltatói terhek és egyszerűsítik az egyéni vállalkozók átalányadózási szabályait is, így várhatóan tovább erősödik Magyarország pozíciója a rangsorban

– mondta Heinczinger Róbert, az EY adópertnere.