Magyarország nemrég kapott új rakétavédelmi rendszert - óriási jelentősége van

Hírek2023. nov. 3.MTI

Óriási jelentősége van Magyarország biztonságát tekintve a Győrben múlt héten átadott légvédelmi rakétarendszernek, ugyanis a NASAMS-rendszer a világ egyik legkorszerűbb közepes hatótávolságú légvédelmi rendszere - hangsúlyozta a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Kajári Ferenc altábornagy hozzátette: ezzel jelentősen megnőtt a Magyar Honvédség képessége arra, hogy megvédje Magyarország légterét, szuverenitását és állampolgárait.

A NASAMS légvédelmi rakétarendszer előnye, hogy hálózatba köthető, moduláris és a mindenkori igényekhez alakíthatók a rendszer egyes elemei - ismertette.

A magyar haderőfejlesztési program célkitűzése egy 21. századi korszerű honvédség kialakítása, így egyértelmű volt, hogy a NASAMS-rendszerre esik a választás, ami a világ egyik legkorszerűbb rakétarendszere és a magyar igényeket is kielégíti - mondta Kajári Ferenc.

A NASAMS-rendszer AMRAAM típusú légvédelmi rakétát használ, amelyből a Magyar Honvédség a legkorszerűbb, megnövelt hatótávolságút fogja alkalmazni. Ezeket a rakétákat a Gripen harci repülőgépek is használják - mondta Kajári Ferenc.

Kiemelte: Magyarország lesz az első NATO-szövetséges, amely ezt a megnövelt hatótávolságú,

kifejezetten a légvédelmi rakétarendszerhez kifejlesztett rakétát alkalmazni fogja.

Az altábornagy kifejtette: a légierő haderőnem fejlesztésének első lépése egy légvédelmi rakétaműveleti központ beszerzése volt, a második fázis a most átadott NASAMS rakétarendszer beszerzése, a harmadik lépés pedig a légtérfelderítő lokátorrendszer megújítása.

Ehhez kapcsolódóan folyamatban van az izraeli multifunkciós radarok beszállítása és rendszerbe állítása - tette hozzá.

Az altábornagy kitért arra, hogy összesen 6+1 készletet szerez be a honvédség a rakétarendszer alegységéből, amiből kettő már Győrben van, és 2024 szeptemberében szállítják le a fennmaradó 4+1 alegységet, amivel az teljessé válik.

Kajári Ferenc elmondta, a légtérvédelmet lépcsőzetesen kell kialakítani, ez a közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer jól illeszkedik a magyar légvédelem rendszerébe. Mint mondta, jól halad a magyar haderőfejlesztési és -modernizációs program.

Az elmúlt években különböző haditechnikai eszközök érkeztek a honvédséghez, így látható, hogy a honvédelem teljes spektruma megújul.

Ezt szimbolizálja a NASAMS-rakétarendszer is, amely a világ egyik legmodernebb légvédelmi rendszerét jelenti. Kajári Ferenc az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában elmondta, a rakétarendszer beszerzésére 2021-ben írták alá a szerződést. A rakétarendszert Norvégia gyártja, az AMRAAM rakéták amerikaiak.

A címlapi és a borítóképen a Magyar Honvédség újonnan beérkezett NASAMS ütegeinek egyik rakéta indítója látható, előtte az új légvédelmi rendszer és a Gripenek által is használt AMRAAM típusú rakéta. Kép forrása: honvédelem.hu