Magyarország után Romániában is élénkül a fogászati turizmus

Hírek2020. márc. 3.Növekedés.hu

Romániába is egyre több külföldi turista érkezik fogászati céllal elsősorban az alacsony áraknak köszönhetően.

A fogászati szakrendeléseken megforduló páciensek 10-15 százaléka külföldi – tette közzé az egészségügyi turizmusra szakosodott TripHeal utazási iroda. Becslésük szerint ez az arány a közeljövőben jelentősen növekedni fog.

A szolgáltatások minőségének, és a nyugat-európainál lényegesen alacsonyabb áraknak köszönhetően egyre többen utaznak Romániába komoly versenyt támasztva más, a fogászati turizmusban élenjáró európai országoknak. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy az egészségturizmus hozzájárulása a romániai GDP-hez 3-4 százalékra növekedhet a jelenlegi 1-2 százalékról.

Jellemzően Spanyolországból és Olaszországból érkeznek, de az utóbbi időben az Egyesült Királyság turistái számára is egyre vonzóbbak a román fogorvosok.

A TripHeal adatai szerint Olaszországban például egy komplikáltabb fogászati beavatkozásért akár 40 ezer eurót is elkérnek, míg ugyanilyen kezelésért Romániában 11 ezer euró körüli összeget kell fizetni. Általában elmondható, hogy Romániában átlagosan 50-70 százalékkal alacsonyabbak a kezelések árai, mint Nyugat-Európában.

Az üzletág jelentőségének növekedésére utal, hogy az ország egyik legnagyobb fogászati magánklinikája, a Dr. Leahu tavaly sikeres tőzsdei kibocsátást hajtott végre, átszámítva 2 millió euró értékben. Az elsőszámú fogászati szolgáltató, a Medlife papírjaival már 2016 óta kereskednek a bukaresti tőzsdén. A Dr. Leahu a tőzsdei kibocsátásból származó összeget többek között nyugat-európai klinikák megvásárlására tervezi fordítani.