Hatályba lépett az új német bevándorlási törvény - Kell a szakképzett munkaerő Németországnak

Hírek2020. márc. 3.Növekedés.hu

Ez év március 1-jétől új törvény szabályozza a szakképzett munkavállalók bevándorlását Németországban. Az alábbiak változtak.

A külföldieknek soha sem volt könnyű Németországban munkát vállalni. Sok évtizeden keresztül a német vezetők határozottan úgy vélték: az országnak nem kell aktív bevándorlási politikát folytatni. Az elmúlt évek során azonban ez a hozzáállás megváltozott, mivel több, mint egy millió szakképzett munkavállaló hiányzik ahhoz, hogy gazdasága zökkenőmentesen működjön - írja a dw.com.

Ez év március 1.-től új törvény szabályozza a szakképzett munkavállalók bevándorlását Németországban. A szabályozás új elemei a következők.

A korábbi előírásokkal ellentétben a szakképzett dolgozó vagy „specialista” minősítést a jövőben nem csupán az egyetemi vagy főiskolai végzettséggel bíró személyek kaphatják meg. Mostantól e kategóriába sorolják azokat is, akik szakmai képzésről tanúskodó bizonyítvánnyal rendelkeznek. A képzési program legalább két éves időtartamú kell, hogy legyen és az elért fokozatnak meg kell felelnie az azonos vagy hasonló német minősítésnek.

Ha valaki ellenőrizni akarja, hogy végzettsége megfelel-e a követelményeknek, fel kell keresnie a német Munkaügyi Minisztérium információs portálját.

Ennek működését a „Make it in Germany” honlap magyarázza el, ahol a munkavállalással kapcsolatos egyéb kérdésekre is válasz kapható.

A kormány célja, hogy a jelentkezők elfogadásának folyamata a szükséges dokumentumok benyújtását követő három hónapon belül lezáruljon. A munkavállalói vízumot négy héttel később bocsátják ki.

Az Európai Unión kívüli jelentkezők elvileg akkor kapnak munkavállalói engedélyt Németországban, ha munkaszerződésük van egy németországi székhelyű vállalattal és rendelkeznek a munkához szükséges szakmai képesítéssel.

Az új törvény eltörölt egy korábbi, meghatározóan fontos előírást, amely leszögezte: az EU-n kívüli jelentkezők csak akkor kaphatnak munkát, ha annak elvégzésre nincs alkalmas német vagy európai állampolgár.

A szakmai képzési szintet el nem érő munkakeresők bevándorlását azonban az új törvény kizárja. Folyamodhatnak persze engedélyért, amennyiben rendelkeznek egy német munkáltató által adott szerződéssel vagy ajánlattal. Ilyen esetben a munkáltató kötelessége, hogy a pályázót kiképezze és gondoskodjon arról, hogy két éven belül az illető megszerezze a szükséges szakmai bizonyítványt.

Azok, akik rendelkeznek munkaszerződéssel vagy munkahelyi ajánlattal, négy évre, vagy szerződésük időtartamára németországi átmeneti tartózkodási engedélyt kapnak. Négy év letelte után állandó tartózkodási engedélyért folyamodhatnak.

Ha valaki munkát keres, szintén beléphet Németországba, de bizonyítania kell, hogy képes eltartani magát és rendelkezik megfelelő szintű (B2) német nyelvtudással.

Az új törvény vonatkozik azokra a külföldiekre is, akik szakmai minősítést vagy egyetemi diplomát szeretnének szerezni Németországban. Rendelkezniük kell egy külföldi német iskola bizonyítványával vagy bármilyen egyéb olyan oklevéllel, amely alkalmassá teszi őket egyetemi vagy szakmai képzés megkezdésére. Nem lehetnek idősebbek 25 évesnél.  

Az e kategóriába tartozó személyek két év németországi tartózkodás után kérelmezhetik az állandó letelepedési engedélyt.

Azoknak a külföldi szakmunkásoknak, akik elmúltak 45 évesek, bizonyítaniuk kell, hogy német munkájukkal legalább havi 3 685 eurót keresnek vagy megfelelő idős kori nyugdíj-alappal rendelkeznek.

Azokban a szakmákban, ahol tartós szakemberhiány van, kevesebb a bevándorlási korlát is.

Orvosok, IT szakemberek vagy szakképzett ápolók szakképzettségük elismertetése nélkül is munkavállalási engedélyt kapnak, amennyiben bizonyítani tudják, hogy legalább öt éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek.

A munkáltatóknak azonban az ilyen külföldi alkalmazott után egy év időtartamra pénzügyi felelősséget kell vállalniuk, beleértve a hazautaztatás költségeit is, amennyiben szerződésének lejárta után az illető nem hajlandó önként elhagyni Németországot.

Az új törvény értelmében a szakképzett dolgozók magukkal hozhatják Németországba férjüket, feleségüket és kiskorú gyermekeiket. Bizonyítaniuk kell azonban, hogy képesek a család eltartására és megfelelő elhelyezésére. Állami támogatásokat, szociális segélyeket nem kaphatnak.