Magyarországra jöhet a Volkswagen is - Ez tényleg nagy dobás lenne

Hírek2018. nov. 29.Növekedés.hu

A német óriásvállalat jelenleg elemzi, hol építse meg vadonatúj autógyárát. Az új beruházás értékét 1 milliárd euróra, nagyjából 322 milliárd forintra becslik. Beüzemelését követően 4-5 ezer embert foglalkoztatna.

Az Automotive News Europe szerint a Volkswagen német óriásvállalat jelenleg elemzi, hol építse meg vadonatúj autógyárát. 

Az újság szerint a vizsgált helyszínek Bulgária, Magyarország és Románia.

Az új autógyár zöldmezős beruházás lenne, értékét 1 milliárd euróra, nagyjából 322 milliárd forintra becslik. Beüzemelését követően 4-5 ezer embert foglalkoztatna.

A német vállalat mérlegel egy másik lehetőséget is: egy motorgyárat alakíthatna át autók összeszerelésére. Ez esetben a lengyel Polkowice, illetve a magyarországi Győr kerülhetne szóba. A bolgár média a közelmúltban arról tájékoztatott, hogy a Volkswagen Bulgáriában és Törökországban keresett helyet új gyára számára, de a törökországi politikai helyzet miatt változtatott elképzelésén.

A Volkswagen vezetése e hónapban hivatalos nyilatkozatban közölte, hogy termelési kapacitását egy kelet-európai új gyárral kívánja bővíteni, tekintettel arra, hogy változni fog a vállalat termelési szerkezete is.

Az Emden és Hannover térségében működő gyárak 2022-től teljesen elektromos meghajtású autókat fognak kibocsátani. A Volkswagen Passat autók gyártása a csehországi Kvasny-ba települ át, ahol 2023-tól a Skoda Superb és a Kodiaq típusokkal együtt készülnek majd. A Skoda Karoq és a SEAT Ateca gyártása, amelyeket jelenleg Kvasny-ban szerelnek össze, egy kelet-európai üzembe kerülnek át.