Május elején újra indulnak a román autógyárak

Hírek2020. ápr. 12.Növekedés.hu

A Dacia karosszéria-üzeme már április 21-én munkába áll.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében eddig több, mint egy millió munkaszerződé függesztettek fel Romániában. A technikai munkanélküliség költségeit a legtöbb esetben az állam fedezi, olvasható a romania-insider.com hírportálon.

Az Automobile Dacia, amely a francia Renault-csoport tagja, március 19-én függesztette föl tevékenységét, néhány nappal azt követően, hogy Románia elnöke, Klaus Iohannis a koronavírus-járvány miatt szükségállapotot hirdetett ki az országban. A kényszerszünet idejére a dolgozók, munkaszerződésüknek megfelelően, alapbérük 85 százalékát kapták meg.

Beszüntette tevékenységét a másik román autógyártó, a Craiova térségében működő Ford gyár és leálltak a romániai alkatrészgyártók is.

Friss hírek szerint a román autógyártó Automobile Dacia, az ország legnagyobb árbevétellel rendelkező vállalata azt tervezi, hogy tevékenységét két szakaszban, április 21.-én és május 4.-én indítja újra.

A vállalat sajtóközleménye szerint az első lépésben a karosszéria üzem indul el, 250, önként jelentkező dolgozóval. A második szakaszban, május 4-től kezdve a gyár teljes kapacitással működik. A vállalat már értesítette munkavállalóit, hogy a koronavírus-fertőzés elkerülése érdekében új szabályrendszert léptetnek életbe.

Sajtóhírek szerint május elején újraindítja a termelést a Ford is.