Májusban indul a kamatmentes, szabadfelhasználású Diákhitel Plusz

Hírek2020. ápr. 10.MTI

Május 1-től lesz elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz, augusztus 15-étől pedig több mint duplájára emeli a kormány a Diákhitel1 havonta igényelhető összegét - közölte az Innovációs- és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Diákhitel Központ.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója kiemelte, hogy a koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek és a hallgatókat is nagy mértékben érintő munkaerőpiaci visszaesés pénzügyi hatásainak enyhítéseként május 1-től december 31-éig az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetik a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Pluszt.

Az új termék a felsőoktatási hallgatóknak legfeljebb 500 ezer forint, míg az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevőknek maximum 1,2 millió forint összegben lesz elérhető.

A hitelt aktív jogviszonyú hallgatók, illetve a felnőttképzésben 18-55 év közötti tanulók vehetik igénybe.

Az új terméket igénylők is jogosultak arra a kormány által 2018-tól bevezetett családtámogatásra, amely alapján a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a felét, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozást elengedik.

A közleményben tájékoztattak arról is, hogy a Diákhitel Plusz bevezetésével egy időben az 1,99 százalékos kamatozású Nyelvtanulási Diákhitel megszűnik, az eddig felvettek májustól szintén kamatmentessé válnak a költségvetéstől kapott kamattámogatásnak köszönhetően.

A kormány pénteken kihirdetett rendelete lehetővé teszi azt is, hogy

a felsőoktatásban tanuló több százezer hallgató májustól az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel1-et akár 350 ezer forint értékben, továbbá meghosszabbítja június 15-ére és december 31-ére a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét.

Ezzel a hallgatók számára további pluszforrások igénybevételét teszik lehetővé.

Azt is közölték, hogy a kormány döntése értelmében a szabad felhasználású Diákhitel1 eddigi havi maximum 70 ezer forintos keretét 150 ezer forintra emelik augusztus 15-étől. Ez alapján a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók évi akár 1,5 millió forint kedvező kamatozású szabad felhasználású hitelt igényelhetnek.