Már 100 ezren igényelték az ingyenes munkajogi tanácsadást

Hírek2021. márc. 14.Növekedés.hu

Tavaly január óta mintegy 100 ezren éltek az ingyenes JOG pont adta munkaügyi tanácsadás lehetőségével, ami érdemben segíti a jogszerű foglalkoztatást Magyarországon – mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte, a jogpontok hálózata havi közel 10 ezer megkeresést kap, az utóbbi időszakban egyre többeknek segít.

 

A projekt révén olyan országos egyeztetési, békéltetési, közvetítői, tanácsadási és döntőbírói szolgáltatási hálózat jön létre, amely a kollektív szintű munkaügyi jogviták rendezésében és megelőzésében is közreműködik. Az ügyfelek az eddigi jogesetek 60 százalékában munkajogi, 20 százalékában társadalombiztosítási, 15 százalékában vállalkozási és cégjogi kérdéssel, 5 százalékában adójoggal kapcsolatban fordultak a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek által működtetett jogsegélyszolgálathoz. A statisztikák szerint az esetek döntő többségében személyre szabott vagy tájékoztató jellegű tanácsadást igényeltek.

A jogsegély lehetőségével a leggyakrabban a 30-40 év közöttiek élnek, a középfokú végzettséggel rendelkezők a legaktívabbak.

A legtöbbször a munkaviszony megszűnésével, létesítésével, társadalombiztosítási jogosultsággal vagy munkaszerződéssel kapcsolatos szabályokkal, kötelezettségekkel összefüggő esetekben fordulnak a Jogpont hálózathoz.

Idén márciusig összesen 63 vitarendezési kérelmet nyújtottak be, ezek fele szakszervezettől vagy szakszervezeti szövetségtől, 43 százaléka munkáltatótól vagy munkáltatói érdekképviselettől érkezett.

57 esetben tanácsadást igényeltek a kérelmezők, etikai bizottság bevonására eddig nem volt szükség. A 2021. végéig tartó, „Jogszerű foglalkoztatást célzó szolgáltatásnyújtás támogatása” projekttel kapcsolatos további információk és elérhetőségek a program honlapján találhatók.