Minden koronavírus variáns ellen hatékony vakcina a láthatáron

Hírek2021. márc. 14.Növekedés.hu

Minden koronavírus-variáns ellen hatékony vakcinát szeretne kifejleszteni egy lyoni biotechnológiai vállalat. Az egész – még a világjárvány előtt – azzal kezdődött, hogy a kutatóik megpróbáltak univerzális védőoltást találni az influenza ellen - számol be az Euronews.

A preklinikai kísérletek ígéretesek voltak, ezért a módszert most megpróbálják a koronavírus ellen alkalmazni - írja az Euronews.

A jelenlegi vakcinák antitest-válasz kiváltására törekednek azzal, hogy a vírus felszínén található tüskefehérjét támadják. 

A fejlesztés alatt álló francia oltóanyag, az Osivax viszont a vírus belső szerkezetében lévő nukleokapszidot célozza meg, amely mutációra kevésbé hajlamos.

Delphine Guyon-Gellin projektmenedzser azt mondja, hogy a vírus olyan részét támadják, amely az antitestek számára nem hozzáférhető, így az immunrendszert egy más típusú válasz kifejlesztésére, sejtes immunitásra készítik fel.

Azt remélik, hogy egy éven belül elkezdhetik az univerzális vakcina klinikai vizsgálatát, jelenleg az állatkísérleteknél tartanak.

A francia Állami Beruházási Bank a projektet 15 millió euróval támogatja, és a célra az Európai Bizottság is hasonló összeget különített el.

Nem a lyoni az egyetlen laboratórium, amelyben univerzális vakcina előállításával kísérleteznek. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Belgiumban összesen tíz laboratórium vagy egyetem kezdett hasonló kutatásba.

Egy belga start-up például a vírus szempontjából elengedhetetlen fehérjéket veszi célba, az egyik amerikai laboratórium pedig – amelynek francia a társalapítója – egy antigénre fókuszál, amely elkerüli a tüskefehérje változó részeit, és magában foglalja a legfontosabb mutációkat.