Már 130 ezer katás van - 150 ezren bejelentkeztek átalányadózásra

Hírek2022. szept. 26.K.M.

Már 130 ezer új katás jelentkezett, ebből 122 ezer megkapta erre a lehetőséget. Az átalányadóra bejelentkezettek száma 150 ezer – mondta a Joint Venture Szövetség Makro konferenciáján Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.

Az új katások száma meghaladja a várakozásokat. Nagyjából százezer magánszemélynek értékesítő vállalkozóval számoltak a kata adórendszerben, ehhez képest már több mint 130 ezren jelentkeztek. Most a helyettes államtitkár úgy látja, hogy nagyjából összesen 130-140 ezer katás vállalkozó lesz Magyarországon.

Az átalányadóba 150 ezren jelentkeztek be, ez nagyjából megfelel a várakozásoknak. A következőkben bejelentendő adóváltozások az ő életüket akarja majd egyszerűbbé tenni – emelte ki a helyettes államtitkár.

Az is kérdés, hogy hányan lesznek bejelentve teljes munkaidőre. A helyettes államtitkár szerint ez is várható, hogy megtörténik jónéhány esetben majd.

A változás fontos, tisztább viszonyokat jelent, hiszen a többi vállalkozó nem tudott versenyezni a katás adózással.

Jónéhány szakma számára az ekho is kedvezőbb adózást jelent, és ezzel adózhatnak a jövőben is - tette hozzá.

Mint ismert, a kata adózási formát augusztusban változtatták meg. Addig nagyjából 450 ezer vállalkozó adózott a kisvállalkozásoknak lehetővé tett kedvezményes adózási forma szerint.