money.hu: Már az a ciki, ha nem tudsz bankkártyával fizetni

Hírek2021. jún. 15.Növekedés.hu

Történelmi fordulóponthoz érkezett Magyarország: immár több pénzt költenek bankkártyával a magyarok, mint amennyi készpénzt vesznek fel az automatákból. A kereskedők is érzik a koronavírus járvány által felerősített változást: egy év alatt közel 25 százalékkal nőtt azon kereskedők száma, ahol bankkártyával lehet fizetni.

A koronavírus járvány miatt a magyarok elkezdték használni a bankkártyájukat, s ez drasztikusan átalakította a hazai fizetési szokásokat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) most megjelent friss adatai szerint az elmúlt egy évben közel negyedével nőtt azon kereskedők száma, ahol már bankkártyával is lehet fizetni: közel 140 ezer kereskedőnél 213 ezer bankkártya terminál üzemel. A money.hu elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy az, hogy a bankkártya elfogadó kereskedők száma gyorsabban nő, mint az üzletekben működő bankkártya elfogadó terminálok száma, azt jelzi, hogy valóban új kereskedőknél nyílik lehetőség arra, hogy korszerűen bankkártyával fizethessünk.

Jogszabályi kötelesség

Fontos azonban arra is felhívni a figyelmet, hogy a mostani megugrás annak is köszönhető, hogy az MNB adataiba immár bekerültek azoknak a külföldi szolgáltatóknak az adatai is, akik határon átnyúló szolgáltatásként kínálják a kereskedőknek a bankkártya elfogadást. Ez egyrészt gyorsítja a szolgáltatás térnyerését, másrészt olcsóbbá teszi a kereskedőknek a bankkártya elfogadást, hiszen több szereplő versenyez a kegyeikért. Ez most külön jól jöhet a még vacilláló kereskedőknek, hiszen a jogszabályok értelmében idén januártól valamennyi online pénztárgépet üzemeltető kereskedőnek valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget kell kínálnia vásárlóinak. Ezt egyelőre még nem ellenőrzi a hatóság, de hamarosan vége lehet a türelmi időnek.

A vásárló kártyával akar fizetni

Persze, a kereskedőket az is hajthatja, hogy ma már egyre több vásárló fordul ki az üzletből, ha nem lehet kártyával fizetni. Egyszerűen megszoktuk a fizetés ezen kényelmes, gyors, biztonságos módját. Az idei első negyedévben 11,8 millióval több bankkártyás vásárlás regisztrált az MNB mint egy évvel ezelőtt, az első három hónap alatt közel 240 millió alkalommal érintettük bankkártyánkat vagy mobiltelefonunkat a terminálokhoz. Kártyás vásárlásaink során az idei első negyedévben 1949 milliárd forintot hagytunk a kereskedőknél, ez 11,8 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

Évtizedes negatív rekord

Miközben egyre többször kerül elő a bankkártya a boltok pénztárainál, egyre kevésbé van szükségünk készpénzre. Az idén március végéig 3,1 millióval kevesebbszer vettek fel készpénzt automatáktól (ATM) a magyarok, mint egy éve. A statisztikákban több mint 12 évet kell visszamenni ahhoz, hogy a mostani 20,1 milliónál is kevesebb ATM-látogatást találjunk, s 2017 I. negyedéve óta nem volt olyan alacsony az automatákból kivett összeg, mint az idei első három hónapjának 1836 milliárd forintos értéke. Mindez azt jelenti, hogy a hazai bankkártyás fizetés történetében a mostani a második olyan negyedév, amikor a magyarok többet fizettek bankkártyával, mint amennyi pénzt készpénzben felvettek az automatákból.

Kevesebb készpénzkiadó terminál

A hanyatló készpénzfelvételi kedvet mutatja az is, hogy öt éves mélypontra süllyedt a kézpénzkiadó automaták száma: március végén 4974 készpénzfelvételi pont működött Magyarországon.

Fogynak a hitelkártyák

Az emberek pénztárcájában egyébként immár általánossá vált a bankkártya, amit jól mutat, hogy a forgalomban lévő plasztikok, illetve a mobiltelefonokba digitalizált bankkártyák száma megközelítette a 9,83 milliót, ami egy év alatt 2,3 százalékos növekedést jelent. A növekedés ugyanakkor a számlákhoz kapcsolt betéti kártyáknak köszönhető – ezek száma 3,6 százalékkal 8,638 millió darabra nőtt. Eközben 2017 óta folyamatosan csökken a forgalomban lévő hitelkártyák száma – március végén már csak 1,19 millió hitelkártya volt forgalomban.