Már érződnek az építőipari lassulás jelei

Hírek2020. márc 14.MKB Elemzési Központ

  • Hétfőn ismerhetjük meg az építőipari szektor januári teljesítményét

A hazai építőiparban a koronavírus megjelenése előtt is láthatóak voltak már a lassulás első jelei.

A tendenciákat tekintve a mélyépítés alágazat további növekedését a 2014-2020-as EU-s források kimerülése foghatja vissza. A magasépítés alágazaton belül az újlakás-piac szárnyalását pedig az 5%-os kedvezményes ÁFA kivezetése, az új állampapír-konstrukciók mint alternatív befektetési lehetőségek megjelenése, valamint a szigorodó épületenergetikai előírások miatt dráguló építési költségek foghatják vissza.

A legutolsó, 2019. december végi adatok szerint a szerződésállomány szintje 10,5%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbi értékhez viszonyítva és az építőipar bizalmi indikátorai is 2019 eleje óta folyamatosan romlanak.

Ebben a helyzetben érte az építőipart a koronavírus megjelenése. A járvány elhúzódása véleményünk szerint tovább ronthatja az ágazat kilátásait, az alábbi hatások miatt.

Mivel az építőipar élőmunka-igényes ágazat, ezért az ágazat teljesítményét visszavetheti, ha az alkalmazottak egy része fertőzötté válik, megbetegszik vagy szigorúbb intézkedések kerülnek bevezetésre és ennek következtében ideiglenesen nem tudnak dolgozni.

Az építőiparban nincsen lehetőség arra, hogy olyan jellegű intézkedéseket léptessenek életbe, mint pl. a szolgáltató szektorban, ahol a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, illetve a megbetegedett (de nem súlyos állapotban lévő, munkaképes) munkavállalók munkafolytonosságának biztosítása érdekében pl. tömeges home office bevezetése alkalmazható.

Ez különösen kritikus egy olyan időszakban, mint a mostani, amikor az építőipari vállalatok gyakorlatilag teljes kapacitáskihasználtsággal működnek és a feszes munkaerőpiac következtében munkaerő-hiány van, a kieső munkavállalók nehezen helyettesíthetők.

Az építőipari vállalkozásokat szintén negatívan érintheti, ha az építőanyag-ellátás a fertőzés terjedése következtében akadozni kezd.

Az építőipar vállalatai ugyanis erősen támaszkodnak a fuvarozó vállalatokra, melyek a szükséges alapanyagokkal látják el a vállalatokat. A fuvarozó ágazat szintén élőmunka-igényes ágazat, így a megbetegedések terjedése ebben a szektorban is működési problémákat okozhat.

A fenti tényezők mindegyike az építőipari projektek csúszását és ezzel együtt az építőipar teljesítményének visszaesését eredményezheti, amennyiben a koronavírus járvány elhúzódik.

További elemzések itt érhetőek el.