Már három hete elindult a tanítás, de nem alakultak ki új fertőzési gócpontok a német iskolákban

Hírek2020. szept. 1.Sz.A.

Augusztus második hetében több németországi tartományban is megkezdődött a tanítás, de az iskolákban nem alakultak ki fertőzési gócpontok. Berlinben 366 ezer iskolás közül csak 49 fertőzéses esetet regisztráltak a tanárok és a diákok körében - derül ki a Robert Koch Intézet friss elemzéséből. A legtöbb német koronavírus-fertőzés főleg idős- és szociális otthonokban történik.

A legtöbb új koronavírus-fertőzés nem a már két hete megnyitott iskolákban, hanem szociális és idősotthonokban, valamint családokon belül történik Németországban. 

A németországi iskolákban ezidáig nem alakultak ki nagyobb fertőzési gócpontok: eddig mindössze 150 fertőzés történt - derül ki a Robert Koch Intézet (RKI) tanulmányából, amit a Deutche Welle szemlézett.

Németország 16 tartományában eltérő időpontokban kezdődik az iskola, de júliusban mindenki egyetértett abban, hogy a gyermekeknek mindenhol vissza kell térniük az iskolapadba, miután a nyári szünet befejeződött.

Európában elsőként az észak-németországi tartományokban indult el az iskola, már augusztus elején becsöngettek: Mecklenburg-Előpomeránia tartományban augusztus harmadikán.

Berlinben 366 ezer diák közül csak 49 fertőzést regisztráltak, 803 iskolából 39-ben találtak fertőzést, összesen 600 gyereknek kell átmenetileg házi karanténban maradnia

- derül ki a New York Times által közölt friss adatokból. A lényeg a gyors és ingyenes tesztelésen, valamint a hatékony kontaktkutatás van - akárcsak Norvégia és Dánia iskoláiban.

Diákok a Robert Koch iskolában informatika órán, Dortmundban augusztus 13-án (Forrás: MTI)

A Robert Koch Intézet tanulmánya egyébként arra is rámutatott, hogy csak kevés fertőzéses esetet lehet visszavezetni éttermekhez, szállodákhoz és irodákhoz. A tömegközlekedés, például a vonatok új fertőzési gócpontjait is nehéz behatárolni, mivel nagyon nehéz a fertőzött személyeket azonosítani.

A legtöbb esetben a magánháztartásokban vagy az idősotthonokban történik meg a koronavírus átadása Németországban. A nemrég közzétett tanulmány megállapította, hogy a legtöbb új fertőzési gócpont a németek otthonában alakul ki, ilyenkor átlagosan 3,2 ember fertőződik meg.

Ezekben az esetekben a családtagok valószínűleg csak egymásnak adják át a vírust.

A második legsúlyosabban érintettek az idősotthonok, ahol nagyon magas a fertőzés kockázata. Ha egy ilyen helyen kitör a járvány, akkor átlagosan közel 19 fertőzés történik. Ugyanakkor a menekültszállókon a legnagyobb a megfertőződés kockázata, egy új fertőzési gócpont kialakulásakor átlagosan 21-en fertőződnek meg.

Németországban eddig 238 462 megbetegedést regisztráltak a John Hopkins Egyetem adatai szerint, ami kevesebb mint az olasz és a francia adat - még a kifejezetten nagy számú tesztelés ellenére is.

Eddig 9284-en hunytak el a betegség következtében, ami nagyságrendekkel kisebb szám, mint a francia (30.549), az olasz (35.445), a spanyol (28.942), és majdnem megegyezik az egyhatodnyi lakosságú Belgium adataival.