Már nem New Yorkban él a legtöbb milliárdos, ázsiai város előzött

Hírek2021. ápr. 10.Dajkó Ferenc Dániel

Már Pekingben él a legtöbb milliárdos, a világ városai közül. A top 10-es listának a felében kínai városok szerepelnek. A világjárvány alatt csak tovább nőtt a dollármilliárdosok vagyona, derül ki a Forbes magazin listájából.

A Forbes 2021-es listája alapján, Peking a történelem folyamán először átvette a vezetést a városban élő dollármilliárdosok tekintetében New Yorktól, írja az Insider.

Egyre több a kínai dollármilliárdos

Hagyományosan a világon régóta az Egyesült Államok a csúcstartó az egy országra eső dollármilliárdosok számát figyelembe véve. Kína azonban mint mindenben, ebben is évről évre zárkózik fel Amerikához. Nem kevesebb, mint 210 új milliárdost szerzett az elmúlt egy év leforgása alatt Kína és Hong Kong együttvéve.

Peking átvette a vezetést

Ennek alapján, nem meglepő, hogy a kínai főváros Peking átvette a fáklyát a Nagy Almától. Mindezt úgy tette, hogy tavaly 33 új milliárdosra tett szert az ázsiai metropolisz, amíg New Yorkban a szuper gazdagok száma mindössze héttel nőtt. Így egyébként 100 milliárdos él Pekingben és 99 New Yorkban, tehát még szoros a verseny, de ha változatlan dinamikával nő a kínai milliárdosok száma akkor ez a különbség hamar hatalmassá vállhat.

A helyzetet azért árnyalja, hogy Peking sokkal nagyobb város New Yorknál. Még ez utóbbi városban 8,4 millióan élnek, addig Peking lakossága közép-európai szemmel felfoghatatlan 21 millió fő, tehát az egy főre eső milliárdosok száma még mindig a szabadság városában nagyobb.

Peking leggazdagabb lakosa egyébként a TikTok anyavállalatának a ByteDance-nek az alapítója Zhang Yiming, vagyona pedig 35,6 milliárd dollárt tesz ki. Ebben a tekintetben a volt new yorki polgármester Michael Bloomberg jelentősen előzi a kínai tech mogult, hiszen ő még tekintélyesebb 59 milliárdos vagyont tudhat magáénak.

Más kínai nagyvárosok is bővelkednek a milliárdosokban

Peking mellett további négy másik kínai város (tehát összesen öt város szerepel onnan a listán) is ott van a Forbes top 10-es listáján, arra nézve, hogy hol él a legtöbb milliárdos. A rangsorban Hongkong a harmadik 80 miliárdossal, Sencsen az ötödik 68-al, Sanghaj pedig 64 fővel a hatodik helyen áll. Az első tízbe New York-on kívül egyébként egyedül San Francisco fért be az Egyesült Államokból, a nyolcadik helyet birtokolva 48 milliárdossal.

A járvány csak tovább növelte a leggazdagabbak vagyonát

Azt hihetnénk, hogy a világjárvány hatására lassult a vagyonosodása a leggazdagabbaknak, de ezzel hatalmasat tévedünk. A világ legvagyonosabbai a pandémia alatt csak tovább gazdagodtak. Világszerte 660 személy vált újonnan milliárdossá, így összesen 2755 dollármilliárdos él a Földön és összvagyonuk meghaladta a 13 ezer milliárd dollárt.

Tovább mélyült a szakadék a milliárdosok és az átlagemberek között

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a járvány csak meg inkább felhívta a figyelmet a leggazdagabbak és a többi ember közt tátongó szakadékra. Az Egyesült Államokban például, 44 százalékkal nőtt a milliárdosok vagyona, még ezzel szemben 80 millió amerikai veszítette el a megélhetését és közel 8 millión csúsztak mélyszegénységbe.