Már több mint százezren vehették át diplomájukat nyelvvizsga nélkül is

Hírek2020. okt. 1.Növekedés.hu

A kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv egyik első intézkedéseként döntött arról, hogy a nyelvvizsga hiánya miatt beragadt diplomák a rendkívüli helyzetre tekintettel kiadhatók. Szeptember végéig több mint százezer egykori és jelenlegi hallgató kapta kézhez oklevelét a felsőoktatási intézményektől.

A cél, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, és ennek elérésében a koronavírus-járvány sem jelenthet akadályt. A Gazdaságvédelmi Akcióterv első intézkedései között szerepelt, hogy akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek vagy tesznek, nyelvvizsga nélkül is átvehetik diplomájukat. A gazdasági növekedés újraindításához nagy szükség van a diplomás munkavállalókra.

A rendelkezés a finanszírozási formától függetlenül a doktori képzések kivételével minden képzési formára, így a korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, az alap-, mester- és osztatlan képzésekre, a felsőoktatási szakképzésekre is vonatkozik. A lehetőséggel azok is élhetnek, akiknek akár több nyelvvizsgát, felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgát kellett volna tenniük a diplomaszerzéshez.

A dokumentumok postai úton, hivatalos iratként is kiadhatók. Egyes esetekben – különösen a régebben záróvizsgázottaknál – az oklevél kiállításához adategyeztetésre lehet szükség.

A kötelezettség elengedésének köszönhetően az egyetemek mostanáig mintegy 115 ezer diplomát állítottak ki, ezekből 102 ezret már megküldtek az érintetteknek. A további okiratok  is készülnek, a könnyítés nyomán összesen több mint 137 ezer új diplomás jelenhet meg a munkaerőpiacon