Az Erste Bank ügyfelei is fizethetnek részletre hitelkártyájukkal

Hírek2020. okt. 1.Növekedés.hu

Az Erste hitelkártyás tranzakciók esetében is elérhetővé vált a Mastercard Részletfizetés. Az ügyfelek a boltokban a POS terminálon, a webáruházakban online is választhatják a fizetendő összeg fix részletekben történő kiegyenlítését a vásárlás pillanatában. A lehetőség itthon is egyre népszerűbb, a Mastercard adatai alapján például az elektronikai áruházakban az arra alkalmas hitelkártyákkal végzett tranzakciók több mint tíz százalékánál választották ezt a lehetőséget.

Már a hazai hitelkártya-piac legnagyobb szereplőjénél is elérhető a Mastercard Részletfizetés szolgáltatása, az Erste Bank ügyfelei is választhatnak a bolti bankkártya elfogadó terminálon vagy online fizetésnél egy felugró ablakban, hogy a szokásos módon, egyben, vagy fix részletekben szeretnék kiegyenlíteni a vételárat.

Az Ersténél eddig is voltak részletfizetési szolgáltatások a hitelkártyás ügyfelek számára, a pénzintézet azonban a Mastercarddal közösen most tovább bővíti azon csatornák körét, ahol ez a lehetőség hozzáférhető.

Mindez az ügyfelek számára nagyobb rugalmasságot jelent, hiszen bármilyen, 20 ezer forint feletti vásárláskor dönthetnek úgy, hogy igénybe veszik ezt a speciális, tulajdonképpen automatikus áruhitelt jelentő szolgáltatást. Ennek köszönhetően nem egy összegben terheli a büdzséjüket az adott kiadás, hanem a normál hitelkártya kamatokhoz képest kedvezőbb konstrukcióban, részletekben fizethetik vissza a felhasznált összeget.

A Mastercard elsőként vezette be ezt a szolgáltatást Magyarországon, melynek népszerűsége egyre nagyobb lett az idő előrehaladtával – ebben jelenthet további ugrást a hitelkártyapiac vezető szereplőjének csatlakozása.

Az Erste Bank folyamatosan fejleszti digitális szolgáltatásait, hogy ügyfelei azok széles választékát érhessék el. Magyarországon az Ersténél volt először elérhető minden típusú kártyára platform-függetlenül a mobiltelefonos fizetés, de a fizetési kérelem bevezetésében is élen járt a pénzintézet. A Mastercard Részletfizetés az ügyfelek számára olyan rugalmasságot jelent, amely jól kiegészíti az Erste Bank innovatív termékeit

hangsúlyozta Annus Norbert, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetője. 

Mindig nagy öröm számunkra, amikor azt látjuk, hogy egy bank nehéz piaci környezetben is elkötelezett marad a folyamatos fejlesztés, megújulás mellett. Gratulálunk az Erste Banknak, hogy bevezetik a Mastercard Részletfizetést Magyarországon, ráadásul pont akkor, amikor a kártyabirtokosoknak minden ilyen szolgáltatás nagy segítséget jelenthet a mindennapokban. Reméljük, hogy egyre több piaci szereplő látja meg a kártyás részletfizetésben rejlő lehetőségeket, és legyen szó akár hitel- akár betéti kártyákról, elérhetővé teszi ügyfelei számára az új, digitalis áruhitel megoldást

mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. 

Az Erste Banknál Azonnali Könnyített Törlesztésnek nevezett szolgáltatás 2020. október 1-től – a bank bírálata alapján – automatikusan elérhetővé válik a Mastercard hitelkártyával rendelkező ügyfelek számára, így a 20 ezer forint feletti vásárlásoknál a kártyás tranzakció elindítását követően jelenik meg a kérdés: részletekben vagy egyben szeretnének fizetni? Ezt a beállítást a főkártya birtokos később bármikor módosíthatja TeleBankon keresztül vagy bankfiókban. Kérheti, hogy a szolgáltatás elérhető legyen a társkártya birtokos(ok) számára is, illetve azt is, hogy a rendszer egyáltalán ne ajánljon fel sem neki, sem a társkártyás(ok)nak ilyen részletfizetési lehetőséget.

Jelenleg már több mint százezer bankkártya elfogadó terminál alkalmas arra, hogy a részletfizetési opciót megjelenítse vásárlás közben, ez a hazai kereskedői terminálok közel háromnegyede. A jövőben a lefedettség további emelését tervezik a piaci szereplők.

A tapasztalatok szerint a részletfizetést leginkább akkor választják az ügyfelek, amikor a vásárláshoz kapcsolódó egyéb kölcsönre nincs lehetőség, vagy az túl sok ügyintézéssel járna.

Tipikusan ilyen ügyletet jelentenek az online vásárlások, ezeken belül is leginkább az elektronikai- és számítástechnikai áruházak tranzakciói. Általában a nagyobb összegű kiadásokat (jellemzően 50-100 ezer forint közötti összegsávban) fedezik így az ügyfelek, az említett hitelkártyáknál a 20 ezer forint feletti fizetési tranzakciók több, mint 12 százalékánál a „részletet” választották az elektronikai szakboltokban. A tipikus felhasználási területek között a Mastercard Részletfizetés esetében sokszor olyan üzleteket találunk, ahol az áruhitel korábban megszokott volt (ilyenek például a bútorkereskedők), ám a kártyabirtokosok új területeken is gyakorta használják a szolgáltatást. A kerékpár- vagy a motoros boltok és szervizek esetében például a hitelkártyás tranzakciók 6 százaléka zárul részletfizetéssel.