Marad a rezsicsökkentés egész évben

Hírek2023. feb. 16.K.M.

Marad a rezsicsökkentés a gáz, a villany és a távhő árában is - mondta Lantos Csaba Energiaügyi Miniszter az MVM konferenciáján.

Bár a kiegyezés óta nem volt külön Energiaügyi Minisztérium Magyarországon, most a területen tapasztalható válság szükségessé tette - mondta az MVM konferenciáján Lantos Csaba Energiaügyi miniszter. Mint mondta, Európában azonban ez a poszt legalább egy tucat országban van és a múlt hónap végén épp Angliában is létrejött egy. 

A cél, hogy hosszú távra teremtsék meg a biztonságos, megfizethető, a gazdaság fejlődését segítő ellátást. Továbbá mindezt olyan körülmények között kell megtenni, amikor túlzás nélkül a történelem legnagyobb energia válságát kellene legyőzni. 

Az Energiaügyi Minisztériuma ennek megfelelően kidolgozta a hosszabb távú terveket.  Olyan nagyszabású terv készült erre az évtizedre, amely igen összetett, az eddigiekhez képest nem látott méretű beruházási programot jelent. A megelőző időszakhoz képest nagyjából ötször annyi tőke áll majd rendelkezésre mindahhoz, hogy a legfontosabb energiaipari beruházásokat az ország véghezvigye.

A koronavírusból kiemelkedően felállt az ország és akkor jött a háború. Ennek következtében tavaly megtapasztaltuk drámai áremelkedés ment végbe a piacon. Ezer eurós villanyáram ár és 350 eurós gázárat is tapasztalhattunk. Ezt a telet azonban megúsztuk, köszönhetően az enyhe télnek és annak, hogy a gáztározók időben fel voltak töltve - mondta a miniszter.

A legfőbb célként azt tűztük ki hogy Magyarország diverzifikálja energiaportfólióját - emelte ki Lantos Csaba. Hazánk energiaimport függősége hetvenöt százalék feletti. Ezt csökkenteni kell. 

Tavaly az előző évhez képest 17 százalékkal csökkent a gázfogyasztás, decemberben már 25 százalékos volt a fogyasztás csökkenés. A villanyáram fogyasztás is csökkent. 

A lakosság és mikrovállalkozások számára egész évben se a villany, sem a gáz, sem a távhő ára nem fog emelkedni az átlagfogyasztásig. Rendszerhasználati díj idén a lakosság számára nem emelkedik. 

Fenntarthatóság, megfizethetőség, ellátásbiztonság, és eközben növekedni is kell. Ennek elősegítése az Energiaügyi Minisztérium feladata. De a növekedés azt jelenti, hogy nőni fog az energiaszámla, miközben a másik oldalon szigorítunk. Jelenlegi számok alapján 44 twh 2021 elektoromos áram fogyasztása ez 2030-ra 68 twh lesz. 55 százalkos növekedés. Két tételből áll össze, egyrészt iparosítunk, másrészt egyre több minden megy át elektromos áram fogyasztásra. 

Ezek a stratégiai célok a jövőben:

  • Csökkenteni kell az energiamixben a földgáz arányát
  • Megujulók forrásokból származó energia termelése nőni fog. Ki akarják jobban aknázni a geotermiát.
  • Képeseknek kell lenni az energiát tárolni.
  • Nukleáris energiáról sem lehet lemondani a jövőben.