Az EU fiskális szabályainak fenntarthatósági reformjáról szervez közös webináriumot a Magyar Közgazdasági Társaság és a Levegő Munkacsoport

Hírek2023. feb. 16.Növekedés.hu

Egyre többen vélik úgy ugyanis, hogy a fiskális és monetáris konzervativizmusra építő keretrendszer reformra szorul.

A rendezvény apropóját az adja, hogy a Climate Action Network Europe éghajlatvédelmi civil hálózat és más, fenntarthatósággal foglalkozó szervezetek konkrét szakpolitikai javaslatokat tettek arra, hogy az Európai Unió fiskális kormányzásának reformja hogyan tudná magába foglalni az EU klímaügyi vállalásait. Egyre többen vélik úgy ugyanis, hogy a fiskális és monetáris konzervativizmusra építő keretrendszer reformra szorul.

Az uniós irányelvek, a monitorozási és értékelési szempontok újragondolása azonban nem történhet meg csupán szűken értelmezett közgazdasági szempontok szerint, hanem szükség van a környezeti, fenntarthatósági szempontok figyelembe vételére is.

A rendezvény keynote előadásait Pogátsa Zoltán habilitált egyetemi docens, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense és Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke tartják. A bevezető előadásokat követő panelbeszélgetés résztvevői Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, az MKT Állanháztartási Szakosztályának elnöke és Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója, az MKT elnökségi tagja, a Versenyképességi Szakosztály elnöke lesznek. Felkért hozzászóló: Baráth Etele volt Európa-ügyi miniszter, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság korábbi tagja, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke. A beszélgetést Terták Elemér, a K&H Bank Felügyelőbizottságának elnöke, MKT elnökségi tagja, a Pénzügyminisztérium korábbi államtitkára, az Európai Bizottság belpiaci főigazgatóságának pénzügyi intézményekért felelős korábbi igazgatója moderálja.

A rendezvényre 2023. február 21-én, kedden 14 órától kerül sor, és a Webexen és az MKT YouTube-csatornáján is követhető lesz.