MARADT A 0,9 SZÁZALÉKOS ALAPKAMAT, NEM RENDÍTETTE MEG A FORINTOT A HÍR

Hírek2018. jún. 19.Növekedés.hu

A jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosó sem módosult - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden. A forintot nem rendítette meg a hír: az eurót a jegybanki döntés bejelentése előtt 324,20 forinton jegyezték, a bejelentést követően tíz perccel 324,28 forinton, nem sokkal később pedig 322-re erősödött a forint. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 0,90 százalékon áll 2016. május 25. óta. Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt. A bankközi piacon nem befolyásolta lényegesen a forint árfolyamát a jegybank keddi kamattartó döntése. Az eurót a jegybanki döntés bejelentése előtt 324,20 forinton jegyezték, majd a bejelentést követően tíz perccel 324,28 forinton.

A forint a délelőtt folyamán gyengült, az euró jegyzése a kora reggeli 323,91 forintról 324,71-ig emelkedett, ami a forint idei leggyengébb árfolyama,
egyúttal három és fél éves mélypontja is az euróval szemben. A forint kora reggeli árfolyamához képest gyengült a dollárral és a svájci frankkal szemben is. A dollárt kora reggel 278,57 forinton, a jegybanki döntés bejelentése előtt 281,04 forinton, majd tíz perccel később 281,06 forinton jegyezték. A svájci frank jegyzése pedig a kora reggeli 280,62 forintról 281,98-ra ment fel, majd 281,92 forintra esett vissza. A Monetáris Tanács keddi ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve a június 20-i hatállyal a jegybanki kamatlábaknak az alábbi szerkezetéről döntött: A Magyar Nemzeti Bank egyetlen horgonya az infláció. Az olajár-változás átmeneti, inflációt emelő hatásainak kifutásával az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható. A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges. A jelenlegi nemzetközi volatilis környezet óvatosabb megközelítést igényel. A Monetáris Tanács a jelenlegi eszköztár alkalmazásával biztosítja az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges laza monetáris kondíciók fennmaradását. A teljes indoklást ITT olvashatja   (via MTI, MNB)