Március 8-tól igényelhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön az MFB Pontokban

Hírek2021. márc. 4.Növekedés.hu

Március 8. hétfőtől igényelhetik a vállalkozások a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönét, amely elsőként a Covid-19 járvány gazdasági hatásaival leginkább érintett ágazatok számára biztosít forrást bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, illetve az újranyitáskor szükséges készletek finanszírozására. A Gazdaság Újraindítási Akcióterv részeként induló hitelprogram az országszerte megtalálható MFB Pontok hálózatában érhető el, hogy a vállalkozások a székhelyükhöz legközelebb juthassanak hozzá az 1-10 millió forint közötti, 100%-os előleggel elérhető kölcsönösszeghez - olvasható az MFB közleményében.

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramot elsőként a turisztika, a vendéglátás, a kultúra és a sport területén működő vállalkozások, illetve egyesületek igényelhetik, a hitelkérelmek március 8. hétfőtől beadhatók.

A kölcsön segítséget nyújt a Covid-19 járvány gazdasági hatásaival leginkább érintett ágazatokban, hiszen széleskörűen felhasználható a bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, illetve az újranyitáskor szükséges készletek finanszírozására is. A minimum 1 millió, maximum 10 millió forint hitelösszegig elérhető kölcsön elsősorban a mikro- és kisvállalkozások számára kínál segítséget és megoldást a jelenlegi problémák áthidalására.

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön a teljes futamidő alatt fix nulla százalékos  kamatozású, nem kapcsolódnak hozzá banki költségek (kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj) és akár 0%-os saját forrással is elérhető.

A hitelt 10 éves futamidővel és 3 éves törlesztési türelmi idő mellett igényelhetik a vállalkozások, a hitelszerződés megkötését követően 100% előleg folyósításával. A program keretösszege 100 milliárd forint.

Az igényelhetőség legfontosabb feltételei közé tartozik, hogy a hiteligénylőnek lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie a 2019. évre vonatkozóan, illetve 2019.01.01-től a vállalkozás főtevékenységeként kell bejegyezve lennie a termékleírásban előírt TEÁOR szerinti tevékenységek valamelyikének.

Kizáró tényező, ha az igénylő 2019. évi lezárt teljes (12 hónapos) üzleti évének üzemi eredménye negatív. Az előzetes igényfelmérés szerint a Covid-19 járvány előtt jól működő és életképes cégek meg fognak felelni ezeknek a kritériumoknak, így valóban számos – minimum tízezer - vállalkozás kaphat kézzelfogható segítséget.

A program küldetése, hogy segítségével talpon maradjanak azok a vállalkozások, melyeket a biztonsági intézkedések kedvezőtlenül érintettek, illetve már felkészülhessenek a járvány utáni működésre is.

A hitelprogram országosan elérhető, tehát Budapesten és Pest megyében is igényelhető. A hitelkérelmeket az MFB Pontok hálózatában (a Takarékbank Zrt., a Budapest Bank Zrt., valamint az OTP Bank Nyrt., az MKB Bank Nyrt. és a Gránit Bank Zrt. megkülönböztetett fiókjaiban) nyújthatják be az igénylők, az érintett bankfiókok listája elérhető a www.mfb.hu oldalon.

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön keretében elsőként kedvezményezett tevekénységek TEÁOR kódjait tartalmazó lista és a hitelprogram részletes termékleírása elérhető az MFB honlapján, a program termékoldalán. A vállalkozóknak érdemes ellátogatni az Összetartók.hu oldalra is, ahol az MFB Csoport teljes termékpalettájáról kaphatnak fontos és hiteles információkat.