Márciusban újabb rekordra gyorsult az euróövezeti infláció

Hírek2022. ápr. 1.MTI

Az euróövezeti éves infláció márciusban új rekordra, 7,5 százalékra gyorsult a februári 5,9 százalékról, meghaladta a 6,6 százalékos piaci várakozást - tette közzé előzetes adatait az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.

Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak 2,5 százalékkal emelkedtek a februári 0,9 százalék után.

Az előzetes becslések szerint továbbra is az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 44,7 százalékkal éves bázison a februári 31,7 százalék után. Ezt követik az élelmiszerek, alkohol és dohányáruk 5 százalékos emelkedése az előző havi 4,3 százalékot követően. A nem energetikai célú ipari termékek ára 3,4 százalékkal emelkedett a februári 3,1 százalékkal szemben, a szolgáltatások 2,7 százalékkal drágultak a februári 2,5 százalék után.

A maginfláció, amely nem tartalmazza az energia, az élelmiszerek, az alkohol és a dohánytermékek árát, márciusban 3 százalékra gyorsult a februári 2,7 százalékról.

Az inflációs ráta már több mint a háromszorosa az EKB 2 százalékos céljának, és a 2022 elejére az infláció tetőzésébe vetett remény az Ukrajna elleni orosz háború következményei miatt teljesen elszállt.