Máris zuhan a bitcoin

Hírek2024. márc. 19.F. P.

A múlt heti csúcsdöntés után visszaesett a bitcoin árfolyama, de kedden hirtelen zuhanásba csapott át a kriptodeviza. Lehet, hogy máris pukkad a lufi?

Épp most elemeztük, mi történik a bitcoin piacán, minek köszönhettük az idei gyors emelkedést. Szó volt róla, hogy egy, a bitcoin működési mechanizmusába előre beépített folyamat, a felezés és annak korábbi piaci hatásai miatt most óriási várakozások előzték meg a következő ilyen eseményt.

Nyereségrealizálás

A befektetők vélhetően igen alaposan bevásároltak az egy hónap múlva aktuális felezés előtt, de akkorára nőtt már a bitcoin mennyiség, ami határt szabad a további emelkedésnek, hisz rengeteg pénzt nyelt el az eszköz, sokan hatalmas nyereséget tudnak realizálni, miközben tisztában vannak azzal, hogy egy belső érték nélküli termékbe fektettek. Így nem csoda, ha hirtelen kialakul egy erős eladási hullám: most is ez látszik.

A múlt héten még jóval 70 ezer dollár felett tetőző kriptodeviza 68 ezer dolláron nyitott, majd rövid idő alatt 63 ezer dollárra süllyedt a jegyzés. Ez 7 százalékos zuhanás, ami a gyakran nagy mozgékonyságú bitcoin esetében is jelentős szám.

Japán kamatemelés

A folyamatban esetleg szerepet játszhatott a japán jegybank kamatemelés, melynek során a -0,1 százalékos alapkamatot a pozitív tartományba emelték, ugyanakkor megszűnt az állampapírok hozamára érvényes jegybanki korlát, ahol a jegybank automatikusan vásárol, így nem kizárt, hogy érdemi hozamot is elérhetnek majd a jen tulajdonosai. Nem kizárt, hogy eddig a teljes hozamhiány miatt többek között bitcoint is tartottak nagyobb tételben spekulatív befektetésként, de erre a hírre most realizálják a nyereséget.

ETF-ek

Lehetséges emellett, hogy miután az ETF-ek, tőzsdén kereskedett bitcoin alapok, melyek nerég kaptak engedélyt, most megteltek, és az erre előre vásároló befektetők tömegesen zárják pozícióik. Az 5 éves grafikonon mindenesetre az látszik, hogy havi szinten nem valósult meg kitörés, vagyis a 2021-ben elért előző árfolyamcsúcsot csak rövid időre haladta meg az árfolyam.

Bitcoin, 5 év, dollárban. Forrás: stooq.com