Matolcsy György: 12 sikeres fordulatot hajtott végre az ország

Hírek2019. okt 1.Növekedés.hu

Magyarország 2010 óta 12 sikeres fordulatot hajtott végre, és a magyar siker egyik kulcsa az volt, hogy a külső források mellett a belső pénzügyi forrásokkal is jelentősen megtámogatta a hazai növekedést - mondta Matolcsy György jegybankelnök a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) konferenciáján.

Matolcsy György is felszólalt a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által szervezett, jelentős érdeklődés mellett megrendezésre került "Inspiring Hungary" konferencián. A neves hazai és külföldi előadók - többek között Nicolas Sarkozy volt francia elnök, és José Maria Aznar volt spanyol kormányfő - részvételével zajló rendezvény célja, hogy bemutassa hazánkat mint Európa egyik legjobban teljesítő gazdaságát és rávilágítson az innovatív iparágainkban rejlő lehetőségekre.

A jegybankelnök előadásában arról beszélt, hogy

Magyarország 2010 óta 12 sikeres fordulatot hajtott végre,

és a magyar siker egyik kulcsa az volt, hogy a külső források mellett a belső pénzügyi forrásokkal is jelentősen megtámogatta a hazai növekedést - olvasható az MNB sajtóközleményében.

A jegybankelnök hangsúlyozta, hogy az MNB programja a jelentős EU-s támogatásokkal megegyező mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy 2013 óta növekedési pályára álljon az ország. 

A jegybanki programoknak köszönhetően a költségvetés és a magánszektor kamatmegtakarításai, kiegészülve az Növekedési Hitel Programmal (NHP) és a devizahitelek forintosításának hatásaival összességében több mint 10 ezer milliárd forinttal támogatták meg az ország növekedését.

Matolcsy György kiemelte, hogy az elmúlt kilenc évben hazánk nemcsak a foglalkoztatási ráta javításával és a személyi jövedelemadó csökkentésével, de a társasági adó és az államadósság csökkentésével is elérte, hogy mára egy vonzó ország lett a befektetők számára.

Magyarország földrajzi elhelyezkedésével és innovációra való nyitottságával remek lehetőségeket kínál, így a jegybankelnök arra bátorította a konferencia résztvevőit, hogy bátran fektessenek be hazánkba - mutat rá az MNB közleménye.