Még az év végéig jár a bértámogatás augusztus végi pályázat esetén

Hírek2020. szept. 17.Növekedés.hu

A kormány a koronavírus-válság hatásainak enyhítését célzó Gazdaságvédelmi Akciótervben meghirdetett bértámogatásokkal összesen már 280 ezer munkavállalón segített. A 2020. augusztus 31-én lezárult pályázatok feldolgozása és elbírálásuk a befejező szakaszához érkezett az augusztus legvégén beadott pályázatok esetén is – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A vírusválság káros következményeit a kormány komplex intézkedésekkel mérsékelte és mérsékeli. A Gazdaságvédelmi Akcióterv az adó- és járulékkedvezményeken, a hatékonyságnövelő és versenyképesség-javító támogatásokon túl munkaerő-piaci lépésekkel is védi az elmúlt évtizedben elért eredményeket.

A munkahelyvédelmi bértámogatást közel 18 ezer vállalkozás igényelte 207 ezer munkavállaló foglalkoztatásához, összesen közel 35 milliárd forint értékben.

Időtartama 3+1 hónap, így azok a munkaadók, akik augusztus végén adták be pályázatukat, még az év végéig, január elejéig támogatásban részesülnek.

A munkahelyteremtő bértámogatás az álláskeresők elhelyezkedését segítette, az állam 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónapos továbbfoglalkoztatást vár el a vállalkozásoktól.

A programban résztvevők állása így akár 2021 első felében is biztosított lehet. Az 57 milliárd forintos összköltségű munkahelyteremtő bértámogatásra közel 37 ezer vállalkozás pályázott, a munkaadók 49 ezer álláskeresőnek tudtak munkahelyet biztosítani.

Az általános bértámogatási programok iránt a turizmus és vendéglátás, a kereskedelem és feldolgozóipar cégei érdeklődtek leginkább.

Az államtitkár szerint a kormány számára kiemelten fontos a kutatás-fejlesztés, innováció területén a versenyszférában dolgozók támogatása, hiszen a magasan képzett szakemberek teljesítménye határozza meg Magyarország jövőjét.

A nemzetközi kitekintésben is egyedülálló kutatás-fejlesztési bértámogatást közel 1300 vállalkozás igényelte.

A kormány majdnem 23 ezer kutató, fejlesztőmérnök munkahelyének megtartásához járult hozzá. A támogatás összköltsége meghaladta a 17 milliárd forintot, a legtöbb pályázat az egyetemi városokból érkezett.

„A bértámogatások és a Gazdaságvédelmi Akcióterv egyéb intézkedései összesen mintegy 1 millió munkavállaló kilátásait, lehetőségeit javították. A kormányzati lépéseknek köszönhetően Magyarországon változatlanul az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség az Európai Unióban”

– tette hozzá Bodó Sándor.