Még hamisítanak forintot, de egyre kevésbé

Hírek2021. jan. 31.Suki Zoltán

Összesen tizennyolc év börtönre ítéltek egy pénzhamisító bandát a napokban a Gyulai Törvényszéken. A fiatalokból álló csoport a legprimitívebb módszerrel próbálkozott, gyorsan le is buktak. Ugyanezért a bűncselekményért viszont még tíz ember van szökésben, köztük egy kínai nő és egy orosz férfi.

Hamis bankjegyek kerültek forgalomba még 2018 decemberében a Békés megyei Mezőhegyesen, Battonyán és Pitvaroson. A rendőrök már a címletekből is látták, hogy amatőrökkel van dolguk, mert csak 500, ezer és tízezer forintosokkal próbálkoztak. A hattagú banda 18 és 27 év közötti dombegyházi férfiakból állt.

Az elsőrendű vádlott egy húszéves férfi volt, az ő agyából pattant ki, a gyors meggazdagodás ötlete. A barátait és az élettársát is bevette az akcióba. Egy szaküzletben megvette a szükséges eszközöket, a szkennelésre is alkalmas nyomtatót, a patronokat, a papírvágót és már kezdődhetett is a hamisítás.

Nem bonyolították túl a dolgot, csak nyomtattak és másoltak, azaz silány hamisítványokat készítettek.

Ennek ellenére két nap alatt 160 ezer forintnyi hamis pénzt gyártottak. Nem sokat vártak, az elsőrendű vádlott több üzletbe is beküldte a harmad- és negyedrendű vádlottat.

Három eladó azonnal észrevette, hogy át akarják verni, három helyen viszont elfogadták a hamis pénzt.
Persze akik látták, hogy miről van szó, azonnal értesítették a rendőröket, így a banda csupán néhány napig működött. Az úgy a bíróságra került, ahol nemrégiben hirdettek ítéletet.

A Gyulai Törvényszéken az elsőrendű vádlottat 6 év, a másodrendű vádlottat 5 év börtönbüntetésre ítélték. A harmad- és negyedrendű vádlottak fejenként két év börtönt kaptak, de ez felfüggesztett büntetés. Az ötödrendű vádlottat két év, a hatodrendűt pedig egy év börtönbüntetésre ítélték. Többek esetében elrendelték a pártfogó felügyeletét a próbaidőre. Emellett a vádlottaknak összesen 1,4 millió forint bűnügyi költséget is állniuk kell.

Azt, hogy a békési csapat finoman szólva is amatőr volt, azt az egyszerű módszerükön túl az is jelzi, hogy a legnagyobb, forgalomban lévő bankjegyet meg sem próbálták hamisítani.

Pedig a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a 2019-ben lefoglalt, hamis forintbankjegyek 92,8 százaléka a tíz és húszezres volt, és összesen csupán 751 darab hamis bankjegyet foglaltak le. A pénzhamisítás egyébként 2015 óta drasztikusan csökkent Magyarországon. Az MNB 2014-ben kezdte el megújítani a forint bankjegyeket, amik egyre biztonságosabban, azaz nehezebben hamisíthatók lettek.

Ennek ellenére persze mindig van aki próbálkozik, ahogy a békési fiatalok.

A rendőrség jelenleg tíz embert köröz pénzhamisítás miatt Magyarországon.

A lista érdekessége, hogy szerepel rajta egy 46 éves kínai nő is, aki ellen a fővárosban adták ki az elfogatóparancsot. Rajra kívül még két külföldi van a listán, egy orosz és egy román férfi. Ha valamelyiküket elkapják, akár tizenöt év börtönt is kaphat. Ennyi a pénzhamisítás maximális büntetési tétele, a minimális pedig öt év.