Gulyás Gergely: Még mindig 188 magyar tartózkodik Kínában, ketten Vuhanban

Hírek2020. feb. 13.MTI

Ebből a fertőzéssel leginkább sújtott Vuhanban ketten vannak. Számukra felajánlották, hogy segítenek a hazatérésben, de ők ezzel nem kívántak élni. - mondta Gulyás Gergely mIniszterelnökséget vezető miniszter.

Klíma- és természetvédelmi tervet fogadott el a kormány, melynek részleteit Orbán Viktor miniszterelnök fogja ismertetni vasárnapi évértékelőjében - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a kormány több alkalommal egyértelművé tette, hogy mind Európában, mind Magyarországon mindent megtesz azért, hogy "zöld ügyekben előre léphessünk". A cél az, hogy a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve, a magyar állam a klímaváltozás időszakában is mindent megtegyen azért, hogy a következő generációk jobb állapotban örökölhessék meg Magyarországot, mint amilyenben az most van - tette hozzá.

A miniszter az új koronavírusra vonatkozó kérdésre válaszolva megerősítette: továbbra sincs tudomásuk koronavírusos magyar betegről, Magyarországon nincs ilyen megbetegedés.

Beszámolt arról, hogy Kínában jelenleg 188 magyar állampolgár tartózkodik, ebből a fertőzéssel leginkább sújtott Vuhanban ketten vannak. Számukra felajánlották, hogy segítenek a hazatérésben, de ők ezzel nem kívántak élni. Gulyás Gergely hozzátette: a magyar kormány segítségével Kínából korábban hazatért hét magyar továbbra is a Szent László kórházban van, várhatóan vasárnap engedik ki őket.

Hangsúlyozta: a magyar állam mindenben felkészült, a Koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs 28 pontos akcióterve minden elővigyázatossági, felkészülési, megelőzési döntést és intézkedést tartalmaz.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt arról is, hogy a kormányülésen a miniszterelnök tájékoztatta a kormányt a német kancellárral és a német honvédelmi miniszterrel folytatott tárgyalásáról. Gulyás Gergely úgy értékelt: ma Magyarország és Németország között mind a gazdasági, mind a politikai kapcsolatok kiegyensúlyozottak. Kitért arra: a kormányközi kapcsolatok az elmúlt években jónak bizonyultak, de vannak olyan témák, amiben nem értenek egyet, ami például a 2015-ös migrációs válság során vált egyértelművé.

A miniszter szerint a két ország előtt álló kihívások gazdasági természetűek, ennek része, hogy milyen hatása lesz magyar gazdaságra, ha megáll vagy recesszióba csúszik a nyugat-európai gazdaság. Tájékoztatása szerint ilyen gazdasági kérdés a 2021-ben kezdődő hétéves költségvetés ügye is, amely a magyar miniszterelnök és a német kancellár tárgyalásának is a témája volt. Gulyás Gergely bízik abban, hogy az EU-s költségvetés ügyében lesz megegyezés.

Jelezte: február 20-án lesz az EU-s állam- és kormányfők csúcstalálkozója, ott lesz az első kísérlet az költségvetés elfogadására.

Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy a kormány első körben tárgyalt az Emberi Erőforrás Minisztérium egészségügyi javaslatairól. Közölte: azt igyekeztek felmérni a szaktárca mellett a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség bevonásával, hogy mi az, ami valóban forráshiány és mi az, amit menedzsment probléma okoz. Az ennek megfelelő plusz forrásokat rendszeresen, ha lehet havonta kell biztosítani, hogy ne álljon elő újra az a helyzet, hogy év végén adósság van - tette hozzá a miniszter, akinek tájékoztatása szerint ez éves szinten 55 milliárd forint többletforrást igényel.
Gulyás Gergely a kórházi beszállítókkal zajló tárgyalásokról szólva elmondta: a 100 millió forint alatti tartozásokat most fizetik ki, a nagy beszállítókkal pedig még tárgyalnak. Kérdésre válaszolva a miniszter kitért arra is: a kormány egyelőre nem döntött az iparűzési adót érintő módosításról.