Megalakult a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kamara

Hírek2019. aug. 14.Növekedés.hu

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara székházában 14 alapítóval ma megalakult a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kamara, az újonnan alakult Kamara fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, elnöke Parragh László.

Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes a megalakulás alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gazdaságfejlesztésben kiemelt szerep, hogy a külhoni magyarság létfeltételei jelentősen javuljanak. Ma már nem arról van szó, hogy az anyaország közvetlenül támogat, hanem partnerviszonyi kapcsolatot épít ki: megteremti a lehetőséget, hogy a vállalkozások megfelelő körülmények között működhessenek az adott térségekben.

Konkrét példaként Semjén Zsolt elmondta, hogy egy olyan magyar vállalatot hoznak létre a helyszínen, aminek partnerei, beszállítói lehetnek a külhoni magyarok (elsősorban persze Kárpátalja és Délvidék, a gazdaságilag gyengébb régiók).

Már most több 10 ezer magyar cég lehet érdekelt a szomszédos országokban, régióban, tisztán piaci alapon, ami mindenkinek, akár az ottani többségi nemzetnek is kedvező.

Parragh László elmondta, hogy Románia második legnagyobb külkereskedelmi partnerünk Németország után, Szlovákia a harmadik, tehát ezekben a relációkban már adott az élénk gazdasági együttműködés. Ukrajnában ugyanakkor csak 819 magyar cég van, Szlovéniában egész kevés (igaz a magyarság aránya is csekély).

Az új Kamara projektfinanszírozásban gondolkozik, és várja, hogy csatlakozzanak kis és nagy cégek egyaránt, akik a Kárpát-medencei gazdasági együttműködésben érdekeltek, a határon túli térségekben szeretnének vállalkozni, befektetni.