Megalakult az MKT Kelet-közép-európai Szakosztálya

Hírek2020. aug. 8.Növekedés.hu

Megalakult a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Kelet-közép-európai Szak-osztálya. A július végén megtartott alakuló ülésen az alapítók Balog Ádámot, az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatóját választották szakosztályi elnöknek. Így az MKT mintegy 3 ezer 300 tagja már 25 szakosztály közül választhat az érdeklődési körének vagy éppen a szakmájának megfelelő platformot.

A hazai közgazdász szakma legnagyobb szakmai egyesülete huszonötödik szakosztályának küldetése egy olyan közösség építése, amely képes a közép-kelet-európai térség sikeres felemelkedése szempontjából kiemelt témák összefogására, azok felkarolására a tudományos élet, a kormányzati szereplők, valamint az érdek-képviseleti és vállalati szereplők összefogásával. Az együttműködés támogatja a regionális gazdasági együttműködések megerősítését és a regionális szinergiák kiaknázását.

A szakosztály megalakulásának további célja a határainkon túli, erdélyi, felvidéki és vajdasági magyar közgazdasági szakmai szervezetekkel – a Romániai, a Vajdasági és a Szlovákiai Magyar Közgazdasági Társaságokkal –, illetve a V4-ek közgazdasági társaságaival meglévő kapcsolatok elmélyítése, a szakmai konzultáció kereteinek kibővítése, aktív szakmai fórum biztosítása, valamint az MKT nemzetközi szerepének megerősítése. A szakosztály platformot biztosíthat olyan regionális társadalmi, gazdasági problémák, kihívások megvitatására, mint a regionális gazdasági kapcsolatok, szinergiák megerősítésének lehetőségei, a fenntarthatóság, a zöld gazdaság és a kutatás–fejlesztés–innováció hármasa a térségben.

Az elmúlt időszakban öt új szakosztállyal gazdagodott az idén 126 éves Magyar Közgazdasági Társaság. Megalakult és azóta is aktív az MKT Európai Uniós, Demográfiai, Fintech és Pénzügyi Kultúra, Ingatlanpiaci, valamint Kelet-közép-európai Szakosztálya, továbbá újjáalakult az Államháztartási Szakosztály is. Így a Magyar Közgazdasági Társaság mintegy 3 ezer 300 tagja már 25 szakosztály közül választhat az érdeklődési körének vagy éppen a szakmájának megfelelő platformot.

Az egyesület 2020. szeptember 24-25-én tartja meg a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciáját, az 58. Közgazdász-vándorgyűlést – idén a koronavírus-helyzet kockázatai miatt online módon, élő, interaktív videóstreamekkel.