Megdöbbentek a franciák a libamáj amerikai betiltásán

Hírek2019. nov. 4.Növekedés.hu

A francia élelmiszer-termelőket megdöbbentette az amerikai jogalkotók azon döntése, amely betiltotta az „egészséges” libamáj forgalmazását, olvasható a thelocal.fr hírportálon. A tilalom annál inkább meglepő, mert a világszerte kedvelt francia libamájat nem is lehet értékesíteni Amerikában.

New York város tanácsa többségi szavazattal úgy döntött, hogy 2022-től betiltja az erőszakkal etetett kacsák és libák májából készített francia ételkülönlegesség árusítását. A kegyetlennek ítélt bánásmód szankcionálását az állatjog-védelmi aktivisták természetesen üdvözölték, de akadnak, akik másként vélekednek.

„Elképesztőnek tartom, hogy a Szabadság-szobor és a liberalizmus országa betilt egy egészséges és közkedvelt terméket - mondta Marie-Pieere Pe, a francia tenyésztőket összefogó Libamáj Szakmaközi Bizottság (CIFOG) igazgatója.

„Ez a termék a francia gasztronómia jelképe, de nincs baj, hiszen semmi sem tudja úgy fellendíteni a forgalmat, mint a tilalom.”

Az igazgató már csak azért sem tart különösebben az intézkedés hatásától, mert a franciák most készülnek az év végi ünnepekre, amikor hagyományosan sok libamáj fogy. „A New York-i döntésnek nem lesz gazdasági következménye, hiszen egyetlen francia vállalat sem exportál libamájat az Egyesült Államokba” - jegyezte meg Marie-Pieere Pe, hozzátéve: a francia tenyésztők betartják az uniós jogszabályokat, módszereik azonban az amerikai egészségügyi előírásoknak nem felelnek meg.

A délnyugati Gers régióban működő, a libamáj-termelést népszerűsítő szövetség elnöke is megerősítette, hogy a tilalomnak nincs gazdasági jelentősége.

„Az Egyesült Államok eleve nem olyan ország, amely befogadta volna ezt a terméket, jelképes szempontból azonban ez a döntés nagy szégyen.”

- mondta Philippe Baron.

A világszerte elfogyasztott libamáj 80 százalékát Franciaországban állítják elő. A CIFOG adatai szerint a franciák 2018-ban 18 000 tonnát termeltek, és hasonló mennyiséget dobnak piacra idén is.

Jó néhány tenyésztő dolgozik ugyanakkor az Egyesült Államokban is, akinek az üzletét a New York-i tilalom igen kedvezőtlenül érinti.

thelocal.fr