Az osztrák gazdaság is érzi már a német bajokat

Elemzések2019. nov. 4.Harsányi Péter

Az osztrák jegybank volt elnöke szerint a korábban vártnál gyengébben teljesíthet jövőre Ausztria gazdasága. Ezt a stagnáló ipari termelés, a csökkenő feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek és új megrendelések is megerősítik. Nem kedvez az sem, hogy a munkanélküliségi ráta emelkedni kezdett. Ausztria romló kilátásairól megkérdeztük Virovácz Pétert, az ING Bank vezető elemzőjét is, aki szerint a hangsúly egyre inkább áttevődhet a fiskális élénkítésre.

Romló kilátások

Ewald Nowotny, az osztrák központi bank korábbi elnöke szerint a jegybank újra lefelé módosíthatja a jövő évre vonatkozó GDP növekedési előrejelzéseit. A lépést a megemelkedett külső kockázatok, a német (autó)ipar zsugorodása, és az eurózóna lassulása teheti szükségessé.

A júniusi prognózisok alapján még 1,6 százalékos növekedéssel számoltak a jegybankárok a jövő évre vonatkozóan, míg az idei évre 1,5 százalékos gazdasági bővülést várnak. Az előrejelzések azonban inkább egy optimista forgatókönyvet feltételeznek Ewald Nowotny elmondása alapján.

Ausztria rendkívül szoros kapcsolatban van a német gazdasággal. Németországba áramlik ugyanis az osztrák export harmada, amelyen belül jelentős súlyt képvisel az autóipar.

Az osztrák gazdaság mellesleg (közvetlenül) kevésbé van kitéve az Egyesült Államoknak és Kínának, viszont egyre nagyobb volumenű export érkezik a növekvő közép-kelet-európai országokba. Tekintve, hogy jelenleg a közép-kelet európai országok adják az EU növekedési motorját, ez a tendencia javít valamennyit Ausztria helyzetén.

Mit mutat a makrogazdasági kép?

A makrogazdasági mutatók is további lassulás irányába mutatnak. Vegyük sorra őket.

A GDP növekedési ütem negyedévről negyedévre lassul, a harmadik negyedévben csupán 1,5 százalékos volt a növekedés mértéke.

A német ipar zsugorodásának hatása augusztusban már számottevően átgyűrűzött az osztrák ipari termelésre is, mely 0,4 százalékkal esett vissza.

Az előremutató feldolgozóipari beszerzési menedzserindex is mélyen a növekedést jelző 50-es középérték alatt tartózkodik. Jelenleg 45,5 ponton áll. Ennél alacsonyabb szintekre csak nagyon komoly válságok esetén süllyedt le a mutató.

A romló kilátásokat jól reprezentálja a csökkenő új megrendelés állomány is. Az üzleti bizalmi hangulatindex sem néz ki túl jól, amely az év eleje óta romlik, és októberre új mélypontra zuhant.

A fogyasztás ugyan még többnyire erős, a kiskereskedelmi értékesítések (nagyobb változékonyság mellett) növekedtek, ugyanakkor a munkaerőpiacon már jelentkeznek az első tünetek, ami a fogyasztás későbbi mérséklődését vetíti előre.

A munkanélküliségi ráta 6,7 százalékra emelkedett a nyár végére, miközben az infláció 1,2 százalékra esett vissza szeptemberben.

A helyzeten vélhetően az sem fog sokat javítani, hogy Németország jó eséllyel technikai recesszióba süllyed a harmadik negyedévben.

Kormányzati mozgástér

Ausztria GDP arányos bruttó államadóssága csökkenő pályán halad. A 2015-ben tapasztalt 84,7 százalékos történelmi csúcsértékről 2018 végére 73,8 százalékra mérséklődött. A költségvetés helyzete is jó, amely a tavalyi évben 0,1 százalékpontos többletet halmozott fel. Ennek fényében tehát elméletileg van tér a költségvetési lazításra és gazdaságélénkítésre.

ING Bank: az osztrák lassulás epicentruma az autóipar

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője elmondta, hogy Ausztria nagyjából hasonló problémákkal küzd, mint Németország. Az osztrák feldolgozóipar teljesítménye nagyban függ a német ipari folyamatoktól, így nem csoda, hogy Ausztriában is a feldolgozóiparral vannak komolyabb gondok.

A lassuló globális növekedés negatív hatással van Ausztriára is, ahol idővel gazdaságélénkítő intézkedésekre lehet szükség. Erre azonban van tér, tekintve az osztrák költségvetés kényelmes helyzetét.

Egyre nagyobb hangsúly tevődhet idővel a fiskális élénkítő intézkedésekre. Az Európai Központi Bank távozó elnöke, Mario Draghi is ezt hangoztatta a leköszönő beszédében. Utódja, Christine Lagarde is hasonlóképpen látja a kérdést, így a jövőben a gazdasági lassulással párhuzamosan reflektorfénybe kerülhet a fiskális politika.