Megépül a Bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen

Hírek2021. szept. 12.Növekedés.hu

Az eredményes közbeszerzést követően a napokban kötik meg a kivitelezői szerződést a tókerülő kerékpárút egyetlen még kiépítetlen elemének kivitelezőjével. A nettó 420 millió forintos beruházásban jövő őszre elkészül a mintegy 200 kilométeres Bringakört tényleg összezáró balatonrendesi szakasz.

Balatoni Bringakört a 2000-es évek elején részben önálló kerékpárutakon vezetve, részben kisforgalmú utcák felhasználásával jelölték ki. A tó körüli útvonalból azonban különböző jogviták miatt egy rövid szakasz kimaradt. A Bringakör Balatonrendesen megszakad, Kővágóörs településhatárától az Ábrahámhegyre vezető kerékpárútig hiányos az összeköttetés. A kerékpárosok két évtizede kénytelenek minden jelölés vagy figyelemfelhívás nélkül, a 71-es főúton autók között haladva közlekedni a szakaszon.

 

A tókerülő út az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló fejlesztésben zárul össze rendes bringakörré. A hazai forrásból támogatott projektben rossz állapota miatt 730 méteren elbontják és újjáépítik az Ábrahámhegyre vezető kerékpárutat is. Így a kivitelező Alpok Terra Kft. összesen közel 2 kilométeren kezdi meg a várhatóan 2022 szeptemberéig tartó munkálatokat.

 

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte:

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) mintegy 850 kilométernyi kerékpárút-szakasz kivitelezését és előkészítését támogatja összesen 50 milliárd forinttal. Teljes hosszban megújítjuk a Balatoni Bringakört, a magyar tenger még kényelmesebb és biztonságosabb körbekerekezését szolgáló beruházások költségeihez közel 5 milliárd forinttal járul hozzá a tárca. A déli parton a tervek szerint még idén befejeződnek a több projektben zajló beavatkozások Balatonakarattyától egészen Balatonboglárig. Északon a Tihanytól Balatonkeneséig tartó szakasz munkálatai a jelenlegi ütemezés szerint 2023 végéig érhetnek célba.

 

Az államtitkár hozzátette:

Az ország más részeiben is biciklis körtúrázásra alkalmas kerékpárutakat építünk, amelyeket akár gyerekekkel felkerekedő családok is biztonságosan használhatnak. A Tisza-tó partján az Év Kerékpárútjának választott Tiszafüred-Poroszló szakasz tavalyi átadásával egészült ki a bicikliút. Tokaj-Hegyalján jövő nyárig készül el az új kerékpáros kör. A 2020-as országos kerékpáros forgalomszámlálás adatai 76 százalék feletti átlagos növekedést jeleztek a Balatonnál és a Tisza-tónál kerekezők számában. Az újabb fejlesztések a nagy tavak és a Duna mentén is vonzóbb körülményeket teremtenek a vízparton szívesen biciklizők számára.