Megérkeztek Siófokra a BAHART új hajói - 40 éve nem történt ilyen - képek

Hírek2023. jún. 29.D.F.D.

Megérkezett Siófokra a BAHART két új katamaránja, illetve két komphajója. A hajótársaság 2 évet várt a lehetőségre, hogy felhajózhassák a komáromi üzemből a hajókat a Balatonra. Galéria a cikkben.

Évtizedek óta nem érkeztek új hajók a BAHART flottájába. A társaság számára még 2021-ben elkészült két új katamarán, illetve szintén két darab komphajó a komáromi hajógyárban, azonban az aszályos időjárás nem tette lehetővé a Sió-csatorna vízzel való feltöltését, hogy az hajózható legyen. 

Ahhoz ugyanis, hogy az új hajók átjuthassanak a Sión, annyi vizet le kell engedni a tóból, hogy annak vízszintje akár 10-15 centimétert is csökkenhet. Ezt a súlyosan vízhiányos időszakban nem lehetett megtenni. 

Az idei csapadékos tavasz és június azonban kedvezett a hajózás szerelmeseinek, ugyanis a Balaton átlagos vízszintje átlépte a 120 centimétert, így meg lehetett nyitni a zsilipeket, a hajók pedig elindulhattak a Balatonra. 

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont.A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont. MTI/Vasvári Tamás

A BAHART közuösségioldalán megjelent hírek alapján a hajók megtették a 120 kilométeres utat a csatornán. Mivel a szállítás miatt a felépítményeket szét kellett a hajókon szedni, így még több hónapos szerelési munka következik, de a jövő évi szezonban már egészen biztosan találkozhatunk az új hajókkal.

Így zsilipeltek át a hajók Kilitinél:

A drónnal készült felvételen a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont.A drónnal készült felvételen a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont.
A drónnal készült felvételen a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont. A drónnal készült felvételen a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont. MTI/Vasvári Tamás