Megerősítette együttműködését a GVH és az Önszabályozó Reklám Testület

Hírek2024. júl. 29.MTI

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elkerülése, az előzetes megfelelés eszközrendszerének minél szélesebb körben történő megismerése, és alkalmazása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) - közölte a GVH.

A közleményben felidézték, hogy a GVH Versenykultúra Központja és az ÖRT 2013-ban már írt alá együttműködési megállapodást, az új dokumentum a korábbit váltja fel.

A tájékoztatás szerint a két szervezet vezetői egyetértettek abban, hogy a jogkövetésre törekvő vállalkozások aktív támogatása, edukálása kulcsfontosságú a jogsértések megelőzésében.A megállapodás alapján a GVH és az ÖRT közös célkitűzéseik megvalósítása érdekében egyeztet a kiemelt, reklámozási gyakorlatot érintő szabályozási, és társadalmi témákról, fórumokat tart, illetve szakmai konzultációkat szervez, hogy segítse a reklám készítésében, közzétételében résztvevő szakemberek munkáját. Közös cél a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok visszaszorítása, a valós és igazolható reklámállítások elősegítése - közölték.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közlemény szerint hangsúlyozta, a GVH nagy hangsúlyt helyez a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felszámolására, a fogyasztók aktív védelmére. Ennek megfelelően nemcsak vizsgálatokat folytat és szigorúan eljár a tilosban járókkal szemben, hanem az előzetes megfelelés - a helyes kereskedelmi gyakorlatok elsajátítása - érdekében számos edukációs ismeretterjesztő anyagot tesz közzé. A megelőzést segítő küldetésük egyik fontos eleme az olyan szakmai szervezetekkel történő együttműködés, mint az ÖRT, amely meghatározó szerepet játszik a reklám-kommunikációs szakma edukációjában - tette hozzá.

Molnár Kálmán, az ÖRT elnöke a közleményben rámutatott arra, hogy a reklám a verseny egyik fontos eszköze. Közös céljuk, hogy a lehető legszélesebb körben megvalósuljon az ÖRT hitvallásában is megfogalmazott "Reklám. Tisztán" gondolat - jelezte.