Meghaladta a háromezret a vállalati e-autó programban igényelt személyautók száma

Hírek2024. júl. 4.Növekedés.hu

Mostanáig közel 3300 cég igényelt forrást zöld járművek vásárlásához, a beérkezett kérelmek együttesen a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg több mint felét fedik le - írja az Energiaügyi Minisztérium.
 
A legnagyobb arányban személyautókra kértek támogatást, ez a kategória teszi ki az igénylések nagyjából háromnegyedét.
Több mint kétezer pályázat esetében megszülettek a támogatói döntések 9 milliárd forint értékben, és már a kifizetések is megkezdődtek.
A vállalkozások február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez a REPowerEU-keretből.
 
A 30 milliárd forintos program egy jármű megvásárlásának költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében akár 4 millió forintot is fedezhet.
 
A program jóvoltából Magyarországon 2024 első öt hónapjában az európai élmezőnybe tartozó arányban bővült a zöldautó-flotta. A tisztán elektromos járművekből februártól-májusig bármelyik megelőző havi darabszámnál többet helyeztek forgalomba hazánkban.
 
A jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és gépjárművekben is.
 
Az elektromos autók használata csökkenti a települési légszennyezést és zajterhelést, üzemeltetőik működtetési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg.
 
A zöld járművek további terjedését segíti a vidéki elektromos töltőhálózat bővítése: országszerte több mint száz, fővároson kívüli helyszínen létesülhet új nyilvános e-töltőállomás egy tervezetten augusztusban megnyíló, 28 milliárd forintos támogatási lehetőség jóvoltából.
 
A társadalmi egyeztetésen lévő program a napelemmel és energiatárolóval felszerelt modern töltőpontok telepítését is ösztönzi.