Megreformálják a honvédség fontos, de kevésbé látványos területét

Hírek2024. feb. 7.Növekedés.hu

A Magyar Honvédség élelmezésének teljeskörű reformja érdekében – a szakértők mellett valamennyi alakulat parancsnokának bevonásával – rendeztek élelmezési konferenciát a székesfehérvári Nagysándor József laktanyában, február 6-án -írja a Honvédelem.hu

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészséges életmódnak csupán harminc százaléka a sport, a maradék hetven a táplálkozás.

Ugyanakkor mindkettő elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyar haderőben szolgáló katonák egészségesek maradjanak, ami mindenkinek jól felfogott érdeke kell, hogy legyen.


Találjuk meg azt az utat, ami oda vezet, hogy a Magyar Honvédség katonáinak fizikai kinézete, egészségügyi állapota és általános közérzete jobbá váljon

– mondta.

Takács Attila vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese hangsúlyozta: az élelmezési konferenciával a haderőfejlesztés olyan területén indul meg a fejlődés, amely eddig – rendkívüli jelentősége ellenére – nem volt fókuszban.

Mint fogalmazott, az élelmezés a „honvédség megtartóerejének nagyon fontos szegmense”, ami hozzájárul a hadrafoghatósághoz és a hosszútávú egészségmegőrzéshez is.

A mai konferencia tehát egy kezdőlépés, amelynek célja azon tudás és ismeretek megszerzése, amelyekkel megindulhat a honvédség élelmezési reformja

– hangsúlyozta.

A szakmai nap – többek között – a honvédség élelmezési ellátásának megújulási lehetőségeit, az egyes korosztályok táplálkozási igényeinek változását, illetve a táplálkozással kapcsolatos trendeket és kihívásokat feldolgozó előadásokkal folytatódott.
A felszólalók közül dr. Eleki Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökségének csoportfőnök-helyettese a katonák fizikai felkészítése és a táplálkozás közötti összefüggésekre mutatott rá.


A reform érdekében a Magyar Honvédség együttműködési megállapodást kötött a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, így ezen intézmények képviselői is részt vettek az eseményen.
A következő konferenciát a tervek szerint októberben rendezik meg, amelyen az addigi mérések alapján, már konkrét ajánlások megfogalmazása a cél.