Megreformálják a honvédség fontos, de kevésbé látványos területét
HírekA Magyar Honvédség élelmezésének teljeskörű reformja érdekében – a szakértők mellett valamennyi alakulat parancsnokának bevonásával – rendeztek élelmezési konferenciát a székesfehérvári Nagysándor József laktanyában, február 6-án -írja a Honvédelem.hu
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészséges életmódnak csupán harminc százaléka a sport, a maradék hetven a táplálkozás.
Ugyanakkor mindkettő elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyar haderőben szolgáló katonák egészségesek maradjanak, ami mindenkinek jól felfogott érdeke kell, hogy legyen.
Találjuk meg azt az utat, ami oda vezet, hogy a Magyar Honvédség katonáinak fizikai kinézete, egészségügyi állapota és általános közérzete jobbá váljon
– mondta.
Takács Attila vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese hangsúlyozta: az élelmezési konferenciával a haderőfejlesztés olyan területén indul meg a fejlődés, amely eddig – rendkívüli jelentősége ellenére – nem volt fókuszban.
Mint fogalmazott, az élelmezés a „honvédség megtartóerejének nagyon fontos szegmense”, ami hozzájárul a hadrafoghatósághoz és a hosszútávú egészségmegőrzéshez is.
A mai konferencia tehát egy kezdőlépés, amelynek célja azon tudás és ismeretek megszerzése, amelyekkel megindulhat a honvédség élelmezési reformja
– hangsúlyozta.
A reform érdekében a Magyar Honvédség együttműködési megállapodást kötött a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, így ezen intézmények képviselői is részt vettek az eseményen.
A következő konferenciát a tervek szerint októberben rendezik meg, amelyen az addigi mérések alapján, már konkrét ajánlások megfogalmazása a cél.