Szerdán megindult a török hadsereg Szíria ellen

Hírek2019. okt. 9.Növekedés.hu

Sajtóértesülések szerint megkezdte a behatolást a török hadsereg Északnyugat-Szíriába, hogy kiszorítsa a török határ közeléből a kurd fegyvereseket. A kurd hatóságok általános mozgósítást rendeltek el. Az amerikai hadsereg hétfőn vonta ki csapatait Északkelet-Szíriából magára hagyva addigi szövetségeseit, a térségben élő kurdokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda kora délután jelentette be, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen - írja az Euronews. Ezzel párhuzamosan a NTV török hírtelevízió arról számolt be, hogy több nagyobb robbanás rázta meg a délkelet-törökországi Ceylanpinarral szemben, a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városát.

Az NTV szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, ahonnan a helyszíni felvételek alapján füstfelhők láthatók. Szárazföldi csapatok egyelőre nem léptek Szíria területére az NTV szerint.

A Béke Forrása fedőnevű hadművelet elsősorban az SDF gerincét adó Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport ellen irányul a török tájékoztatás szerint, az ankarai kormány ugyanis biztonsági kockázatként tekint a délkeleti határán jelenlévő milíciára.

Hivatalos tájékoztatást egyelőre nem adtak ezzel kapcsolatban.

Ankara úgy tervezi, kiszorítja a régióból fegyvereseiket, akik Washington támogatásával végigharcolták a polgárháborút.

Azok a kurdok, akik egészségüket áldozták az Iszlám Állam elleni harcban, felháborodtak az amerikai elnök kijelentésén, miszerint pénzért háborúztak volna.

Felszólította török hivatali partnerét, Recep Tayyip Erdogant Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy alaposan mérlegelje a helyzetet Szíriában, és az ott megindított katonai művelettel ne okozzon kárt a közös erőfeszítéseknek és a válság politikai rendezésének - közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

Az Európai Unió felszólítja Törökországot és a többi harcoló felet, hogy azonnal állítsák le a Szíria északkeleti részén szerdán megkezdett offenzíváját - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette a hadműveletek megkezdését.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke, Jerry Matthews Matjila, a Dél-afrikai Köztársaság ENSZ-nagykövete felszólította szerdán Törökországot, hogy kímélje meg a polgári személyeket és tanúsítsa a legnagyobb önuralmat a szíriai katonai műveletei során.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet szóvivője megerősítette szerdán, hogy török harci repülőgépek csapásokat mértek Szíria északkeleti részén lévő kurd területekre. Musztafa Bali szerint a török repülők civilek lakta területeket bombáznak - írja az Euronews.