Ezt az 5 dolgot mindenképpen érdemes feltüntetni a LinkedIn-profilon

HR2019. okt. 10.Növekedés.hu

A LinkedIn manapság már megkerülhetetlen a munka világában: egy felmérés szerint a HR-esek 93 százaléka keresett már munkaerőt ezen a felületen. A Recruiter.com gyűjtéséből kiderül, melyek azok a dolgok, amelyeket ajánlott feltüntetni a LinkedIn-profilon.

1. Önkéntes munkák

A HR szakemberek egyötöde vett már fel azért valakit, mert az illető önkéntes munkát is végzett – derül ki a LinkedIn felméréséből. Az önkéntes munka egyrészt önzetlenségről tanúskodik, másrészt arról, hogy az illető érdeklődik olyan dolgok iránt is, amelyek nem feltétlenül függenek össze a karrierépítéssel. Azonban nem elég annyit feltüntetni, hogy önkéntesek vagyunk egy bizonyos szervezetnél, érdemes megjelölni a tevékenységi kört is.

2. Friss információk

Míg a Facebook és a Twitter remek lehetőséget kínál, hogy olyan dolgokat osszon meg rajta a felhasználó, ami szórakoztatja, a LinkedIn inkább egy professzionális oldal, ahol a karrier kerül előtérbe. A szakemberek szerint heti egyszer mindenképp érdemes ellenőrizni, hogy naprakész-e a profil, és az sem árt, ha heti 1-3 kommentet írunk, amelyekben mások sikerét méltatjuk. 

3. Referenciák

A LinkedIn profil megkoronázása lehet, ha ajánlásokkal van alátámasztva a szakmai tapasztalat. Az online referenciák rövidek és lényegretörőek legyenek, az is előnyt jelenthet, ha angolul van megfogalmazva. Az ajánlás mellett hasznos még az "Endorse" funkció, ahol egy plusz jelet kell nyomni az adott tapasztalat vagy erősség mellett. Az ajánlás kérés-adás már összetettebb dolog, ebbe több munkát kell fektetni, a cégek komolyabb referenciának is tekintik.

4. Nyelvtudás

Sokan esnek abba a hibába, hogy csak akkor tüntetik fel a nyelvtudást, ha nyelvvizsgájuk is van belőle, pedig akkor is érdemes ha passzív tudással rendelkezünk, vagy éppen folyamatban van egy nyelv elsajátítása. A HR szakemberek értékelik, ha valaki ezen a téren is igyekszik bővíteni a tudását. Viszont nem árt óvatosnak lenni, sokan irreálisan vagy nem pontosan tüntetik fel nyelvtudásuk szintjét, ez pedig kínos szituációkat szülhet például egy állásinterjún, ahol percek alatt kiderülhet a valós szint. 

5. Speciális képzések, tanfolyamok

Ha rendelkezünk többféle képesítéssel, mindenképp tüntessük fel az erre kijelölt szekcióban. Ha a toborzók látják a korábban elvégzett tanfolyamokat és az ezeken elért eredményeket, az mindenképp erősíti a hitelességet. A HR szakemberek kedvelik a sokoldalú jelölteket, így az sem baj, ha nem a megcélzott munkakörhöz kapcsolódik egy-egy szakirányú képesítés.