Mégis bevették Bahmutot az oroszok, elkezdték a város aknamentesítését

Hírek2023. máj. 22.MTI, Pogár Demeter, Moszkva

Megkezdődött az előzetes aknamentesítés az orosz hadsereg által elfoglalt Bahmutban - közölte Gyenyisz Pusilin, a kelet-ukrajnai Donyecki terület Moszkva által megbízott vezetője hétfőn a Rosszija 24 hírtelevízióval.

Pusilin szerint nagyon aprólékos és nehéz munka vár a tűzszerészekre, tekintettel a "felszabadított" Donyeck megyei városban lezajlott harcok léptékére. Elsőrendű feladatnak nevezte azoknak a helyeknek az ellenőrzését, ahol civilek tartózkodhatnak. Közölte, hogy az orosz fegyveres erők folytatják az előrenyomulást Marjinka és Avgyijivka körzetében.

Jevgenyij Prigozsin, a város bevételében kulcsszerepet kapott Wagner magánhadsereg alapítója a sajtószolgálata által a Telegramon közzétett hangüzenetben megerősítette, hogy megkezdődött az aknamentesítés. Közölte, hogy a város nyugati határán védvonalat építettek ki. Bejelentette, hogy a Wagner fegyveresei május 25. és június 1. között ki fognak vonulni Bahmutból.

Azt javasolta az orosz védelmi tárcának, hogy ha hiány lépne fel, a Wagner embereinek pótlására állítson fegyverbe tábornokokat, és szervezzen ezredet belőlük.

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" nyugállományú alezredese a Rosszija 24-nek elmondta, hogy a Bahmutból visszavonult ukrán erők Csasziv Jar város védelmére készülnek.

Vjacseszlav Gladkov, az Ukrajnával határos orosz Belgorod megye kormányzója közölte, hogy ukrán oldalról több órán át támadtak rakétákkal falvakat. A regionális elöljáró szerint civil sebesülés nem történt, de anyagi kár keletkezett.