Megjött az MVM első féléves eredménye

Hírek2023. szept. 14.Növekedés.hu

Az MVM Csoport közzétette 2023 első félévére vonatkozó EU IFRS szerinti évközi konszolidált beszámolóját.

Az európai és nemzetközi energiapiac kilengései ellenére a társaságcsoport sikeres félévet zárt, stabil gazdálkodás mellett biztosította az ország energiaellátását, és folytatta a hazai energiarendszer további modernizációját elősegítő beruházások megvalósítását.

Az MVM Csoport féléves árbevétele 340 milliárd forinttal 2 770 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest, főként a 2022-es világpiaci helyzet áthúzódó hatásaként, valamint azáltal, hogy az EON Áramszolgáltató Kft. megvásárlásával 2022 második negyedéve után nőtt az MVM Csoport szolgáltatási portfóliója.

A társaságcsoport az első félévben 209 milliárd forint adózott eredményt ért el, amely főként a külföldi versenypiaci szegmens eredményének köszönhető. Az MVM Csoport regionális szerepének erősödését jelzi, hogy a féléves adózott eredmény közel harmada a külföldi leányvállalatok – kiemelten a cseh innogy Česká republika a.s. – teljesítményéből adódott.

A vállalatcsoport 121 milliárd forint összegű beruházást valósított meg 2023 első félévében a hazai villamosenergia-hálózat stabilitásának biztosítása érdekében, elsődlegesen az átviteli- és elosztóhálózati infrastruktúra fejlesztéseihez, valamint a megújuló erőművi kapacitások bővítéséhez kapcsolódóan.

Az MVM Csoport stabil gazdálkodása megfelelő hátteret biztosít a nemzeti és vállalati fenntarthatósági célok elérése érdekében végrehajtandó beruházásainak finanszírozásához, ezzel is elősegítve a nemzeti energiastratégiában lefektetett dekarbonizációs célok teljesülését.