Több mint ezer milliárd forint uniós hitelt folyósított az MFB

Pénzügy2023. szept. 14.MTI

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által folyósított visszatérítendő európai uniós források összege 2023 szeptemberéig meghaladta az ezer milliárd forintot. A három operatív program keretében közvetített hitelprogramok révén több mint 22,6 ezer vállalkozás jutott kedvezményes forráshoz, a Lakossági Energiahatékonysági Programon keresztül közel 27,5 ezer háztartás energetikai korszerűsítése valósulhatott meg.

A kormány döntésének köszönhetően a 2014-2020-as uniós ciklusban meghirdetett programokat a lakossági ügyfelek, illetve a mikro-, kis, és középvállalkozások egyaránt nulla százalékos vagy minimális kamat mellett vehették igénybe.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó MFB 2016-ban kezdte meg a 2014-2020-as európai uniós ciklus keretében elérhető pénzügyi eszközök, azaz az uniós hitelprogramok közvetítését, melyre a kormány egy hatékony és egyedi megoldást dolgozott ki.

Az ennek alapján kialakított MFB Pontok hálózata országszerte 642 kereskedelmi bankfiókban biztosított szakértő segítséget és forrást a vállalkozások számára. Három operatív program (Emberi Erőforrás Operatív Program, Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program), keretében 6 kockázati tőkeprogram, 9 vállalati kombinált hitelprogram, 2 lakossági hitelprogram, 11 vállalati hitelprogram lebonyolítása valósult meg kutatásfejlesztési, infokommunikációs, energiahatékonysági, vállalati technológiafejlesztési területen.

A COVID-járvány, illetve a világszerte tapasztalható energiakrízis gazdasági hatásai enyhítésének érdekében a vállalkozások 2020-tól a beruházási célok mellett likviditási célokra is igényelhették a nulla százalékos kamatozású forrásokat, melynek célja a munkahelyek, a vállalkozások stabilitásának megőrzése volt. A legsikeresebb vállalkozói hitelprogramnak a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön bizonyult, amely közel 10 ezer vállalkozásnak nyújtott segítséget, de hasonlóan sikeres volt a KKV Technológia Hitelprogram (GINOP-8.3.5-18/B), amely több mint 8.000 vállalkozásnak nyújtott támogatást. A 2022 decemberében újra megnyitott program sikerét mutatja, hogy rövid idő alatt a keretösszeg háromszorosára érkezett igény az MFB Pontokon. A forrásigény kielégítésének érdekében a Kormány úgy döntött, hogy az eredeti 100 milliárd forintos keretösszeget 313 milliárd forintra emeli, hogy a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegye a kedvezményes forrásokat.

Szintén óriási érdeklődés kísérte a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramot (GINOP-8.4.1/A-17 és VEKOP-5.2.1-17). A hitelprogram elindításának az volt a célja, hogy forrást biztosítson a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növeléséhez. A hitel egyebek mellett a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek telepítésére is igényelhető volt, széles körben lehetővé téve a magyarországi lakásállomány korszerűsítését. Az MFB Pontokon elérhető, 0%-os kamatozású uniós forrású hitelprogramnak köszönhetően nagyságrendileg 27,5 ezer lakóépület korszerűsítésén túl az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése is megvalósult.

A 2014-20-as időszak zárása kapcsán összegezhetők az elért hitelezési eredmények:

Lakossági hitelprogramok (2 hitelprogram) esetében 27.456 szerződés került megkötésre 88,4 Mrd Ft értékben, melyből folyósításra került 27.000 ügylet 84,5 Mrd Ft összegben.

Vállalati kombinált hitelprogramok (9 kombinált program) esetében közel 3.000 szerződés került megkötésre, 134,5 Mrd Ft értékben, melyből 2.701 érintett folyósítással, 115,3 Mrd Ft értékben.

Vállalati hitelprogramok (11 hitelprogram) keretében több mint 25.000 szerződés született, 844 Mrd Ft keretben, melyből közel 25.000 folyósításra is került 806,8 Mrd Ft összegben.

Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója elmondta:

Az MFB Pontok hálózata az elmúlt években bizonyította, hogy képes a vállalkozások és a lakossági ügyfelek igényeihez rugalmasan igazodva, hatékonyan és gyorsan közvetíteni az európai uniós visszatérítendő forrásokat. Ugyanezt a célt tűztük ki az előttünk álló időszakra is, az MFB felkészült a feladatra!

Az MBH Bank Zrt., valamint az OTP Bank Nyrt, és a Gránit Bank Zrt. által üzemeltetett, országos lefedettséget biztosító MFB Pontok hálózata által folyósított uniós hitelek keretében több mint 56 ezer szerződés megkötésére került sor 1.067,1 Mrd Ft értékben, és ezek több mint 97 %-a, közel 54.000 db szerződés teljeskörűen kifolyósításra került több mint 1.000 Mrd Ft értékben.