Megkezdődött a Múzeumok Éjszakája programsorozat

Hírek2019. jún. 22.MTI

Több mint négyszáz helyszínen csaknem kétezer program szerepel a kínálatban, idén központi téma az utazás és a digitalizáció. A Múzeumok Éjszakájára a vasúton utazóknak a vasúttársaság idén is 50 százalékos kedvezményt ad.

Szombaton Budapesten a Szépművészeti Múzeumban kezdetét vette a Múzeumok éjszakája programsorozat, amelyen országszerte kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és táncprodukciókkal, gyerekprogramokkal várják az intézmények a látogatókat.

A tizenhetedik alkalommal megvalósuló eseményen több mint négyszáz helyszínen csaknem kétezer programot kínálnak. A rendezvény központi témája az idén az utazás és a digitalizáció, szlogenje az #UtazásÉlményMúzeum, kiemelt helyszíne Szombathely.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az esemény megnyitóján elmondta, hogy az elmúlt 17 év rendezvényeinek eredménye az, hogy nemcsak ezen az éjszakán, hanem az év többi részén is megváltozott a múzeumok működése, interaktív programokat szerveznek, múzeumpedagógiai órákat tartanak. 

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója kiemelte: a kezdeményezés legnagyobb érdeme, hogy minden múzeum kicsit más arcát mutatja, mint az év többi napján és kiderül, hogy óriási az érdeklődés irántuk. 

A szervezők a tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy 400 ezer látogatót várnak a Múzeumok Éjszakájára, ami az éves múzeumi látogatottság 4 százalékát teszi ki.

A múzeumok, kiállítóhelyek és levéltárak országszerte számos olyan különleges programot kínálnak, amelyek kizárólag a Múzeumok éjszakáján érhetőek el.

A budapesti programok egységes karszalaggal látogathatók, a hat év alattiak számára a belépés ingyenes. A karszalaggal este 6 óra és hajnali fél 3 között ingyenesen igénybe vehetők a múzeumi buszjáratok és a kismúzeumokat érintő, éjfélig közlekedő elektromos kisautó körjáratok. A Múzeumok Éjszakájára vasúton utazóknak a vasúttársaság idén is 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt ad.
Az esemény részletes programja a www.muzej.hu honlapon érhető el.