Megközelítette a 300 ezret a háztartási naperőművek száma

Hírek2024. okt. 3.Növekedés.hu

Napenergia Plusz Program: már több mint 3000 családnak fizettek ki támogatást a modern napelemes rendszerek telepítéséhez.

Az eddig megítélt forrásmennyiség tizedét közelítik az átutalt összegek - írja az Energiaügyi Minisztérium.
A legfrissebb adatok szerint már több mint háromezer lakossági fejlesztésre fizetett ki a támogató összesen 7,85 milliárd forintot. A Napenergia Plusz Program a zöldenergia termelésében és tárolásában segíti a családokat.
 
Az állam a napelemet és energiatárolót tartalmazó rendszereik beszerzési és telepítési költségeinek kétharmadát, ingatlanonként legfeljebb 5 millió forintot vállalhat át a háztartásoktól.
 
A népszerű program fontos sikermutatója, hogy a kormány a nagy érdeklődésre tekintettel a nyáron 30 milliárd forinttal emelte meg annak keretösszegét. Az induláskor becsült mintegy 15-16 ezerhez képest így már most több mint 20 ezer támogatási kérelmet bíráltak el kedvezően összesen 83 milliárd forint értékben. A tartósan 4,1 millió forint körül alakuló átlagos támogatási igénnyel kalkulálva a megemelt keretből akár több mint 25 ezer család részesülhet majd.
A ma már 7000 megawatt feletti beépített összteljesítményű hazai naperőműpark szinte teljes egészében 2010 óta épült ki.
 
A meglévő napenergia kapacitások több mint háromnegyedét ebben az évtizedben állították üzembe.
 
Háztartási méretű naperőművekből a korábbi várakozások szerint 2030-ra működhetett volna 200 ezer darab Magyarországon. Ehhez képest jelenleg több mint 285 ezer található meg belőlük hazánkban, többnyire családi lakóingatlanok tetején.
A Napenergia Plusz Program jóvoltából számuk belátható időn belül eléri a 300 ezret.