Dőlni fog a pénz: Magyarországon rekordot jelentő összeg érhető el még pár évig

Hírek2024. okt. 3.Növekedés.hu

Akár több ezer milliárd forint értékű beruházást is generálhatnak a fejlesztési támogatások az agrár szektorban.

A maximális 80 százalékos hazai társfinanszírozásnak köszönhetően rekordot jelentő 1500 milliárd forint fejlesztési forrás és kamattámogatás áll a magyar agrár- és élelmiszeripar rendelkezésére a Közös Agrárpolitika jelenlegi időszakában, amely 2027-ig tart.

Addig a fejlesztési támogatások 2000-2500 milliárd forint értékű beruházást generálhatnak –  vélik az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szakértői. 

Ez az árbevétel és a profit várható növekedését pályázatonként számba véve mostani árakon évi 150-160 milliárd forint többletjövedelmet eredményezhet, ami mintegy 10-15 százalékos növekedést jelentene az ágazat jövedelmében. A beruházások emellett csökkenthetik az ágazat olyan külső függőségeit, mint az árfolyamingadozás vagy az időjárási tényezők

– mutatott rá Hollósi Dávid, az üzletág ügyvezető igazgatója, az MBH csütörtöki sajtóeseményén.

Az egyik legnagyobb szükség az élelmiszeripar fejlesztésére van a bank szakértői szerint. A magyar élelmiszeripar jelenleg egy hektárra vetítve 474, egy lakosra vetítve 247 euró hozzáadott értéket termel, ami elmarad a versenytársaktól. „Ez főként annak tudható be, hogy Magyarországon még nincs elég exportképes középvállalat” – mondta Hollósi Dávid, a fő célkitűzések közé sorolva, hogy a beruházások révén az elkövetkező években megerősödjön ez a réteg, és magasabb átlagár,

valamint hozzáadott érték mellett megszilárduljon az export.

Utóbbival kapcsolatban kiemelte az Európai Unión kívüli országokat, ahová jelenleg a kivitel 19 százaléka irányul, középtávon azonban 25-30 százalék lenne a cél.

Bízunk abban, hogy a pályázók maradéktalanul felszívják a vidékfejlesztési forrásokat. Ebben kulcsfontosságú lesz a kamat- és garanciatámogatási keret, ami könnyebben kitermelhetővé teheti a beruházási hitelek kamatköltségeit.

Az MBH Bank friss felmérésének előzetes eredményei szerint nőtt a fejlesztési kedv az év eleje óta, jelenleg a 300 millió forintnál nagyobb árbevételű ügyfelek 68 százaléka tervez beruházást 2024-2025-ben, ennek 48 százaléka biztosra jelezte pályázati szándékát, és 38 százalék mondta azt, hogy nagy valószínűséggel pályázni fog, akár több jogcímre is.

A beruházási támogatások mellé szükséges önerőhöz a válaszadók több mint 80 százaléka venne igénybe részben vagy teljes egészében banki finanszírozást,

és csaknem 90 százalék élne a kamat- és kezességvállalási díjtámogatás várható lehetőségével.

A legnépszerűbb jogcímnek előzetesen az állattartó telepek fejlesztése, a mezőgazdasági üzemek fejlesztése – terménytároló, szárító, vetőmagüzem – bizonyult, és várhatóan a jövőben is népszerű lesz a géppályázat. Azáltal, hogy az elmúlt években nőttek a beruházási költségek, és a mostani időszakban

magasabb a maximálisan pályázatható összeg is, nagyobb átlagos beruházási méretre lehet számítani.

A 2027-ig elérhető rekordot jelentő 1500 milliárd forint fejlesztési forrás és kamattámogatás kapcsán Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese elmondta:

Ez a beruházási csomag és a hozzá társuló banki finanszírozás fordulatot hozhat az ágazatban, és kiváló pénzügyi lehetőséget biztosít élelmiszer-gazdaságunk számára, hogy végre tudja hajtani a szerkezetátalakítást, amelyre ellenállóképessége és hatékonysága növelésének érdekében szüksége van.

Az elmúlt évek kihívásai bizonyították, hogy az élelmiszer-gazdaság stratégiai ágazat. Mindannyiunk érdeke, hogy erős legyen a hazai gazdálkodói kör és feldolgozóipar, és ne csak kiváló mezőgazdasági alapanyagokat tudjunk termelni, hanem képesek legyünk ezeket hatékonyan feldolgozni, és magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékeket előállítva piacosítani.

Szabó Levente egyúttal bejelentette, hogy mindezt elősegítendő, megújult pénzügyi tanácsadó és vállalkozásfejlesztési cége, az MBH Forrás Zrt. révén a bankcsoport a pályázati folyamat egészét felölelő szolgáltatásokkal bővítette kínálatát. „A magyar agrárium legnagyobb banki partnereként kiemelten fontos számunkra, hogy újabb előnyöket kínáljunk a vállalkozásoknak ebben a meghatározó időszakban.” 

Az MBH Forrás a pályázatok figyelésétől, elkészítésén és menedzsmentjén át a projektek zárásáig szakértő segítséget kínál az agrárvállalkozásoknak. Ez a közös tervezésen túl magában foglalja a technológiai tanácsadást, az engedélyeztetésben való részvételt és a hitelkérelmek összeállítását is.