Meglepő fejlemény: egy arab ország kitart Izrael mellett

Hírek2023. nov. 12.Növekedés.hu

Az Egyesült Arab Emírségek azt tervezi, hogy a gázai háborút övező nemzetközi felháborodás ellenére fenntartja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, és reméli, hogy saját érdekeit megőrizve mérséklő befolyást gyakorolhat az izraeli kampányra - közölte négy, az ország kormánypolitikáját jól ismerő forrás.

Az Egyesült Arab Emírségek lett a legjelentősebb arab ország, amely az Egyesült Államok által közvetített Ábrahámi Egyezmény értelmében 2020-ban diplomáciai kapcsolatokat létesített Izraellel. Ez megnyitotta az utat más arab államok előtt, hogy hasonlóan járjanak el - írja a Reuters.

A Gázai övezet izraeli lerohanása - amelyet az enklávét irányító Hamász fegyveres csoport október 7-én elkövetett támadásainak megtorlásaként indított - egyre több halálos áldozatot követel, ami felháborodást váltott ki az arab fővárosokban.

Mohamed bin Zayed Al Nahyan sejk, az Egyesült Arab Emírségek elnöke a múlt hónapban beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az Egyesült Arab Emírségek tisztviselői nyilvánosan elítélték Izrael cselekedeteit,

és többször felszólítottak az erőszak befejezésére.

Egy emírségi tisztviselő a cikkhez fűzött kommentárkérésre válaszolva elmondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek azonnali prioritása a tűzszünet biztosítása és a humanitárius folyosók megnyitása.

Az Öböl menti arab hatalom, jelentős befolyással bír a regionális ügyekben. Emellett az Egyesült Államok biztonsági partnere is, hiszen amerikai erőket lát el.

Az Egyesült Arab Emírségek az Izraellel folytatott tárgyalások mellett azon is dolgozott, hogy biztosítsa: a háború befejezése után újra megnyiljon a széles körű párbeszéd Izrael és az arab államok között - mondta a négy forrás, akik az ügy érzékenysége miatt kérték, hogy ne nevezzék meg őket.

A patthelyzet közepette az Egyesült Arab Emírségek egyre frusztráltabbá vált legfontosabb biztonsági partnerével, Washingtonnal szemben, amely véleménye szerint nem sürgeti eléggé a háború befejezését.

A források szerint az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között továbbra is megmaradnak a diplomáciai kapcsolatok,

amelyek Abu Dhabi számára hosszabb távú stratégiai prioritást jelentenek.

Az Izraellel kötött megállapodást részben az Irán jelentette fenyegetés miatti közös aggodalmak, valamint Abu Dhabi külpolitikájának szélesebb körű, gazdasági alapú átrendeződése motiválta. Az Egyesült Arab Emírségek úgy látja, hogy Irán fenyegetést jelent a regionális biztonságra, bár az elmúlt években diplomáciai lépéseket tett a feszültségek enyhítésére.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek a normalizáció óta eltelt három év alatt szoros gazdasági és biztonsági kapcsolatokat alakított ki, beleértve a védelmi együttműködést is. Izrael légvédelmi rendszereket szállított az Egyesült Arab Emírségeknek,

miután az Iránnal szövetséges jemeni Houthi mozgalom 2022 elején rakéta- és dróntámadásokat intézett az ország ellen.

Az izraeli kormány adatai szerint a kétoldalú kereskedelem 2020 óta meghaladta a 6 milliárd dollárt. Az izraeli turisták elözönlötték az OPEC-olajhatalomnak és regionális üzleti központnak számító Egyesült Arab Emírségek szállodáit, strandjait és bevásárlóközpontjait.