Súlyos csapásokat mért Izrael a Hamászra, minden egyes légicsapásban tizen halnak meg

Hírek2023. nov. 11.Sz.A.

Izrael a legnagyobb kórházakat is tűz alá vette, rengeteg a civil áldozat.

Nem lehet semmiféle indoka annak, hogy Izrael a Gázai-övezet legnagyobb kórházát bombázta - mondta Emmanuel Macron francia elnök a BBC-nek nyilatkozva. Macron azonnali tűzszünetre szólított fel a Párizsban megrendezett humanitárius segélyekről szóló konferencián.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerint a Hamász a felelős a civilek haláláért - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

Az övezet legnagyobb kórházában 50 ezer ember próbált meg menedékhez jutni a WHO adatai szerint.

Az izraeli légicsapások négy kórházat és egy iskolát találtak el pénteken, a támadásokban legalább 22 ember életét vesztette.

A WHO szerint a Gázai-övezetben működő kórházak közül 20 működésképtelenné vált, az izraeli erők több kórház ellen is légitámadásokat hajottak végre.

Richard Hecht, az izraeli hadsereg szóvivője szerint "a hadsereg nem a túszokra nyit tüzet, hanem a Hamász terroristáira."

Az izraeli támadások során eddig 11 078 ember vesztette életét, köztük 4 506 gyermek, és 27 490-en megsérültek - közölte a Gázai övezet egészségügyi hatósága.

A lakosság megpróbál az övezet déli részére menekülni a bombázások elől.

Az izraeli hadsereg minden egyes légicsapásában átlagosan 10 civil veszti életét, az áldozatok valós száma a hivatalosnál megadott adatnál jóval magasabb lehet.

Eközben az északi fronton is tartanak a harcok: Izrael további hét Hezbollah harcost ölt meg Izrael északi határánál, így a Hezbollah likvidált harcosainak száma 78-ra emelkedett az október 7-i támadás óta.

Izrael a Gázában fogva tartott túszok szabadon engedése fejében állítólag tűzszünetről tárgyalna: a Hamász 10-20 túszt engedne el tűzszünetért cserébe, ha ezt teljesítik, további 100 túszt engednének el.

Pénteken felfüggesztették a rafahi határátkelő helyen a külföldi útlevéllel rendelkezők és a súlyos sértültek kimenekítését a Gázai-övezetből, mert nem sikerült eljuttatni a sérülteket az egyiptomi határátkelőhöz - írja a Reuters.

Kevesli az izraeli lépéseket a civil áldozatok korlátozására a Gázai övezetben az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken erről kilencnapos diplomáciai körútjának végén beszélt pénteken.

A külügyminiszter a Közel-Kelet és Ázsia több országát érintő útja végén az indiai Új-Delhiben kijelentette, hogy "túlságosan sok" palesztin halt meg és szenved, miközben Izrael kíméletlenül folytatja a háborút a Hamász ellen a Gázai-övezetben.

Antony Blinken elismerését fejezte ki Izraelnek, hogy formálisan is bevezette a napi humanitárius szüneteket a műveleti területen, lehetővé téve a civilek számára a távozást, valamint, hogy az izraeli vezetés egy második biztonságos menekülési folyosó is megnyitott.

Hozzátette, hogy az izraeli lépések "emberéleteket fognak megkímélni és több segély eljutását teszi lehetővé a szükséget szenvedő palesztinok számára, ugyanakkor sokkal többet kell még tenni a polgári lakosság védelmében, és annak érdekében, hogy a humanitárius segítség elérjen hozzájuk" - írja az MTI.