MEGNYÍLT AZ ELSŐ OKOS FARM SZERBIÁBAN

Hírek2018. máj 14.Növekedés.hu

Március végén megnyílt az első okos farm a szerbiai Krivaján, ahol okos emberek, okos eszközökkel okos gépeket irányítanak, hogy a lehető leggazdaságosabban műveljék a mezőgazdasági területeket. A projekt Szerbia és az Európai Unió együttműködésének köszönhetően valósult meg. Az agrárdigitalizáció egy sokat ígérő új lehetőség a hatékony és jövedelmező mezőgazdasági termelés megalapozására: a digitális farm az a hely, ahol az innovatív technológiákat a gyakorlatban is alkalmazzák a termőterületeken.  A nemrégiben bemutatott digitális mintagazdaság, a Krivaja Kft. több mint kétezer hektáron foglalkozik precíziós gazdálkodással. Ennek lényege és alapfeltétele, hogy a különböző termelési adatokat és a termelést befolyásoló tényezőket folyamatosan gyűjtik, digitalizálják, visszakereshetővé teszik. Minél több olyan digitális technikát alkalmaznak, ami lehetővé teszi, hogy akár képi vagy térkép formában elemezhessék a begyűjtött adatokat. A digitalizációval hatékonnyá tehető a termőföldek védelme is. A legkorszerűbb okos mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök, a vetőgépek és műtrágyaszórók ma már számítógépes vezérlés útján, az előre betáplált adatok alapján végzik el a munkát. A digitális farm kialakításának első lépései: a pontos számításokon alapuló vetésforgó, a talaj optimális tápanyagellátása, az okos betakarítás, valamint a drónok, robotok és különféle szenzorok használata. A műholdakról érkező információk alapján, megfelelő döntéseket lehet hozni, így naprakészen lehet tudni, mit kell tenni a mezőgazdasági termelés folyamatában. A cél a minőségi növényi termékek előállítása, miközben a költségek csökkentése, és a gazdasági hatékonyság növelése, a termőföldek és a környezet védelme is prioritást élvez. Ez jelenti a fenntartható gazdálkodást, miközben a cél a profit maximalizálása. A földről nem látszik, de a drónokról készült felvételek megdöbbentő módon elénk tárják, hogy egy-egy parcellán az állomány mennyire nem heterogén, ezért kidobott pénz ugyanannyi műtrágyát, vagy vetőmagot mindenhova kiszórni. Az első szerbiai digitális farmot felavató Ana Brnabić miniszterelnök bejelentette: a rendszer széleskörű  elterjesztése céljából a kormány támogatásával hamarosan ingyenes informatikai tanfolyamokat indítanak a mezőgazdasági termelők számára, hogy fel tudjanak zárkózni. Az agrárdigitalizációról elmondta, hogy nagyon fontos a már meglévő adatbázisok további bővítése és hálózatba kötése, aminek meggyorsítása végett a mezőgazdasági minisztériumban már meg is alakult egy külön munkacsoport.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.