A Shanghai tőzsdével közösen fejleszt a BÉT

Hírek2018. máj 13.Növekedés.hu

Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde a világ egyik legnagyobb börzéjével, a Shanghai Értéktőzsdével. A két szervezet többek között a magyar, illetve a kínai befektetők által elérhető új termékek kidolgozásán is közösen fognak dolgozni.  A Shanghai Értéktőzsdével széles körű együttműködésre lehetőséget adó megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde. A most induló partnerség keretében a két börze közösen fog befektetési termékeket fejleszteni, valamint közös kutatói munkát is elindítanak. Az együttműködés részét képezi továbbá az információcsere a tőkepiaccal, a tőzsdei működéssel, illetve a szabályozással kapcsolatban. Az aláírással a világ öt legnagyobb tőzsdéjének egyikével lépett együttműködésre a BÉT (az éves összesítésekben a 4-5. helyeken szokott szerepelni a Shanghai Értéktőzsde). A shanghai börzén több mint 1400 vállalat papírjai forognak, átlagos napi forgalma nagyobb, mint a teljes hazai részvénypiaci kapitalizáció. A Shanghai Stock Exchange-et 1990-ben alapították, nonprofit szervezetként működik, közvetlenül a China Securities Regulatory Commission (CSCR), a kínai értékpapírpiaci felügyelet kormányzásával. A börze egyike Kína két független tőzsdéjének a Shenzheni Értéktőzsde mellett; mindkét piac széleskörű választékkal rendelkezik részvények, kötvények és egyéb értékpapírok terén. Az aláírási ceremónia tanúi voltak Fang Xinghai a CSCR elnök-helyettese és Dr. Windisch László a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. A Budapesti Értéktőzsde tőkepiac-fejlesztési tevékenységének kiemelt fontosságú eleme, hogy szorosabbra fűzze a dinamikusan fejlődő Kínával való együttműködést. 2017 januárjában a Bank of China-val kötött a mostanihoz hasonló együttműködési megállapodást, amely – többek között – jüan alapú kereskedhető termékeknek a BÉT-en történő megjelenését is hatékonyan elősegítheti. A Távol-Kelet 2014 óta dominálja a globális IPO-színteret, a shanghai és shenzheni börzéken csak 2017-ben 436 nyilvános részvénykibocsátást bonyolítottak, ami világszerte az új IPO-k negyedét tette ki. A tranzakciók összértékét tekintve mind tavaly, mind 2016-ban a Shanghai Értéktőzsde volt a világelső.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.