Megoldás a magyarországi munkaerőpiacon? - Magyar startup a minőségi munkaerő hiányát akarja megoldani

Hírek2022. jún. 20.Növekedés.hu

A külföldön tanuló magyar fiatalok lehetnek a megoldás az egyre növekvő szakértői munkaerőhiányra Magyarországon egy új magyar startup szerint. A Hungary Hiring Platform, amelynek alapítói maguk is külföldön tanultak, a külföldön megszerzett tudást hozná haza és integrálná a magyar munkaerőpiacon. A vállakozás hogy nem csak ismerteti a magyarországi munkalehetőségeket a külföldön tanuló magyar diákoknak, hanem hatékonyan köti össze a kvalifikált munkaerőt kereső magyarországi cégekkel.

A KSH legfrissebb adatai alapján Magyarországon 86 000 betöltetlen munkahely volt 2022 első negyedévében ami 39%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A növekvő munkaerőhiány kiemelten jelentőssé válik olyan szektorokban, ahol szakképzett munkaerő szükséges. Ennek következtében a toborzási csatornák bővítése és a kiválasztási procedúrák idejének csökkentése került előtérbe a legtöbb vállalatnál. Ezt mutatja a HR Radar felmérése is, amelyben a 214 szakember a munkaerő-felvételt és -megtartást identifikálta mint a legfontosabb célkitűzést 2022-ben. Erre a problémára próbál alternatív megoldást biztosítani a Hungary Hiring csapata, akik a külföldön tanuló fiatalokra koncentrálnak.  

Pazarlás nem élni ezzel a minőségi humán erővel, amelyben annyi lehetőség rejlik. A külföldön tanuló magyar diákok 84%-a hazatérne a tanulmányai után, csak nem tudja milyen lehetőségek várják itthon. Mi ez a híd kívánunk lenni a munkaerőpiac és a fiatal diplomások között.

fejtette ki Karagich Bálint, a cég társ-ügyvezető igazgatója.

Hiszünk abban, hogy a külföldön végzett magyar diákok egyedi tudása és ambíciója, páratlan win-win lehetőségeket biztosít a magyar vállalati szféra és a fiatalok számára egyaránt. 

 

Új platformukkal, a Hungary Hiring csapata nyerte meg a pénteken megtartott Start Program startup versenyét.

A Start Program a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal magyar nyelvű ösztöndíj programja, amely során a csapatok személyre szabott mentorálással és workshopokkal válthatják elképzelésből valósággá az ötletüket.

A program végén 19 kezdő vállalkozás mérte össze az ötletét, terveit és tudását, egy egész napos pitch verseny keretein belül, amelyeket egy szakértői zsűri értékelt. 

A Hungary Hiring alapja egy viselkedéses adattudományon alapuló munkaerőközvetítő platform, amely gyorsan és egyenesen köti össze legtehetségesebb magyar fiatalokat a magyar munkaerőpiaccal. 

Az innovatív ajánló rendszer a képességekre helyezi a hangsúlyt, amely elősegíti, hogy a cégek megtalálják a pozícióra legalkalmasabb munkakeresőt, a diplomások pedig a hozzájuk illő pozíciót. A platform felépítése lehetővé teszi, hogy a fiatalok és cégek biztonságos környezetben, reklámok és adathalászat nélkül tudják felvenni a kapcsolatot egymással. 

“Hosszú távú céljaink közé tartozik, hogy ne csak a diplomások, hanem az az évente 26-28 ezer hazatérő tapasztalt magyar munkavállaló is a mi platformunkon keresztül tudjon lehetőségeket találni és elhelyezkedni, hiszen ők is hasonló problémákkal küzdenek, mint a diákok.” mondta el Pirityi Soma társigazgató.

A Hungary Hiring csapata szorosan együttműködik a Hungarian Youth Association-nel, a külföldön tanuló magyar fiatalokat képviselő szervezettel. A szervezet jelenleg 7000 diákot fog össze 12 országban, ennek köszönhetően a Hungary Hiring platformjának egyedi elérést biztosít a külföldön tanuló leendő munkavállalók körében. 

A Hungary Hiring alapítói: Gergely Bence, Szabó Krisztián, Pirityi Soma, Karagich Bálint.