Brutális drágulás jöhet a húspiacon – 60 százalékkal emelkedett az élősertés ára

Elemzések2022. jún. 21.HP

A húsfélék ára lendületesen tovább emelkedhet, miután az élősertés felvásárlási ára az elmúlt hónapokban egyes beszámolók szerint megközelítőleg 60 százalékkal emelkedett. A sertéshúsok végső fogyasztói ára ezáltal negyedével emelkedhet az iparági szereplők durva becslései alapján. A meghosszabbított élelmiszerárstop intézkedés kiterjed a házi sertéscombra, így e termékkörnek a fogyasztói ára nem emelkedhet október 1-ig.

Májusban 10,7 százalékra gyorsult az infláció hazánkban. Az élelmiszerinfláció azonban megközelítette a 20 százalékot az orosz-ukrán háború és a szankciós politikák következtében.

A kőolaj világpiaci árfolyama egy év alatt megduplázódott, míg a földgáz nemzetközi árfolyama hatszor magasabb, mint 2021 tavaszán.

Számottevő műtrágyahiány alakult ki, aminek tükrében a műtrágya árak négyszereződtek. Mindez kedvezőtlenül hat a terméshozamokra és a mezőgazdasági termékek árára.

A búza világpiaci árfolyama például kétszer magasabb, mint egy évvel ezelőtt, de jelentősen megemelkedett a takarmánynövények ára is. Utóbbi következtében a húsfélék is számottevően drágulnak.

A helyzetet súlyosbítja, hogy jelentős munkaerőhiány figyelhető meg, amit dinamikus átlagbéremelkedés kísér. A szállítási költségek szintén megugrottak.

Ezenfelül a csomagolópapírok és adalékanyagok érdemi áremelkedése is emeli a végtermékek árát.

Élősertés

A húsfélék ára lendületesen tovább emelkedhet, miután az élősertés felvásárlási ára az elmúlt hónapokban egyes beszámolók szerint megközelítőleg 60 százalékkal emelkedett.

Ez a következő hónapokban megjelenik a feldolgozott húsok áraiban is. A sertéshús májusban 12,9 százalékkal drágult éves alapon. Ez a dinamika azonban felgyorsulhat.

Élelmiszerárstop

Az élelmiszerárstop intézkedés határidejét az eredeti július 1-ről meghosszabbította a kormány október 1-ig. Hasonlóképpen, az üzemanyagárstop szintén október 1-ig lesz érvényben.

A két árstop intézkedés együttesen 2-3 százalékponttal mérsékli a teljes inflációs mutatót.

Az élelmiszerárstop kiterjed a házi sertéscombra, így e termékkörnek a fogyasztói ára nem emelkedhet október 1-ig.

A sertéshúsok végső fogyasztói ára ugyanakkor negyedével emelkedhet meg iparági szereplők durva becslései alapján, ami az élősertésárak 60 százalékos megugrására vezethető vissza.

Előzmények

A koronavírus alapvető kereslet-kínálati egyensúlytalanságokhoz vezetett, miközben a Kínában pusztító afrikai sertéspestis is hektikussá tette a piacot.

Miután a kínai sertésállomány meghatározó részét le kellett vágni a sertéspestis miatt, Kína jellemzően külföldről pótolta a hiányt. A helyzet normalizálódásával azonban visszaesett a kínai import igény. Emiatt túlkínálatos állapot alakult ki a sertéspiacon, így sok termelő a kapacitások visszafogása mellett döntött.

Emiatt az Európai Unió élősertés állománya csökkenni kezdett. Ez gyors árkorrekciót, vagyis áremelkedést váltott ki. Mindez begyűrűzik a fogyasztói árakba.